Den markante rumænske politiske figur og tidligere premierminister Adrian Năstase har netop fået sin anden korruptionsdom i år. I denne anledning reflekterer Corina O. P. Niclasen over korruption og politik i Rumænien.

Rumænernes kamp mod korruption fortsætter, og behovet for at sende et normalitets signal til omverdenen er stærkere end nogensinde. Medierne dedikerer store sektioner til utallige tilfælde af korruption og verserende sager. I januar i år var vi vidner til en sag hvor en tidligere premierminister, Adrian Năstase, fik en dom på to år for at finansiere sit partis valgkamp med statens penge.

Den 31. marts blev samme Adrian Năstase idømt tre år betinget fængsel i “Zambaccian sagen” for bestikkelse, afpresning og afskaffelse af falske dokumenter, anvendelse af disse dokumenter til at omgå toldregler samt misbrug af magt. Men afgørelsen kan ankes i retten, og penge der stammer fra en tredje og uafklaret sag, “Tante Tamara sagen”, hvor den tidligere premierminister er involveret, vil formentlig dække de juridiske omkostninger endnu en gang.

Lover hævn over regeringen
Den mest interessante reaktion på de to domme kommer fra den sagsøgte selv. Den tidligere premierminister har oprettet en hjemmeside på rumænsk og engelsk, der er dedikeret til de juridiske skandaler han er involveret og dømt i. På denne webside lanceret den 11. april lover politikeren blandt andet afsløringer omkring den nuværende præsident, tidligere ministre og medlemmer af statsapparatet, der tilhører partiet Liberaldemokraterne (PDL), som præsidenten er medlem af.

Dog kan Adrian Năstases mediekampagne mod retssystemet og mod den aktuelle styre nemt gennemskues af en politisk connaisseur. På sin personlige hjemmeside, har den tidligere leder af regeringen en biografi, der stopper ved 1989-revolutions-perioden, hvor al fortid er begrænset til “funktioner og aktiviteter i en central organisation eller lokale myndigheder”. Læseren kan ikke finde detaljer om Năstases politiske eller professionelle virke. Men alle ved at han har været trofast kammerat til Ion Iliescu, den tidligere kommunistisk leder og, desværre for landet, præsident igennem ti år.

Som snu politiker skjuler han sin kommunistiske fortid, og benytter sine forbindelser, indflydelse og velhavende venners position til at manipulere den offentlige mening. Hans advokater har forsøgt at bevise hans uskyld i retten med henvisning til et dokument, hvor serienumrene for alle pengesedler, der blev brugt til bestikkelse var noteret. På denne måde forsøgte de at bevise, at disse pengesedler blev trykt på et senere tidspunkt end deres påståede anvendelse i sagen. Rettens reaktion var en dom på 3 års betinget fængsel.

Tavshed i pressen
Reaktionerne fra regeringspartierne er af pressen blevet neddysset, hvad angår den effekt de to domme vil have på den tidligere premierministers politiske fremtid. Liberaldemokraterne fremhæver, at Năstases ære for altid vil være plettet, og det er op til hans parti (Socialdemokraterne, PSD) at afgøre om Năstase vil kunne opnå nye kandidaturer. Denne kommentar fra Mircea Toader, leder af PDL’s parlamentariske gruppe er blandt de få, der har set lyset i pressen. Men oppositionen var ude med mindst fem udtalelser i de fleste af aviserne.

Ubalancen i debatten efter domfældelse giver os stof til eftertanke. Hvorfor har vi ikke set flere reaktioner fra magtens side? Og hvorfor viser oppositionen sig så markant?

Năstase udtalte, at han vil stille op som kandidat ved det næste valg og ser optimistisk på situationen i forhold til de sager, han er involveret.


Læs også: Rumæniens tidligere premierminister idømt fængsel for korruption

 

Relevante links fra artiklen:

Năstases side om sine retssager http://www.zambacciancode.ro/

Năstases private side med CV http://www.adriannastase.ro/despre.php

Af Corina O. P. Niclasen