KORRUPTION | Mandag (16/4) begyndte den omfattende retssag mod Kroatiens tidligere premierminister Ivo Sanader og hans parti HDZ. Anklagen lyder på korruption i millionklassen.

Ivo Sanader samt en række højtstående medlemmer af det centrum-højreorienterede parti HDZ, er beskyldt for at overføre store beløb fra offentlige virksomheder over i partikassen eller til private konti.

Den nuværende retssag fokuserer på den såkaldte ”Fimi-mediesag”, hvor de tiltalte anklages for at have overført ca. 30 mio. kroner fra det statslige firma Fimi til HDZ’s partikonto. Ivo Sanader skulle efterfølgende angiveligt have stukket halvdelen af beløbet i egen lomme. Sagen er den største korruptionsskandale i kroatisk historie.

Ivo Sanader var partiformand fra 2000 og premierminister i Kroatien fra 2003 til 2009. I 2010 blev korruptionsanklagerne offentlige, men han havde da forladt landet. Han blev arresteret senere samme år i Østrig og i juli 2011 udleveret til de kroatiske myndigheder.

Ivo Sanader nægter sig skyldig. Hans sag belastes dog af, at fem medanklagede fra HDZ allerede har erklæret sig skyldige i samme sag. Det forventes at domafsigelsen kan trække ud i flere år.

Balkan Insight 17/4

Croatian Times 17/4

Af AHB