Det tjekkiske regeringsparti ODS står i blæst, efter at historien om en tidligere borgmester, en indflydelsesrig forretningsmand, en efterretningstjenestelig aflytning, en korruptionssigtet parlamentariker, et privatejet vagtselskab, en alkoholpåvirket flugtbilist og en lyssky efterforskning har hjemsøgt tjekkiske medier siden 21. marts.

Den 21. marts offentliggjorde det tjekkiske dagblad MF Dnes nemlig optagelser fra 2007 af samtaler mellem forretningsmand og lobbyist Roman Janoušek og daværende Prag-borgmester Pavel Bém. I samtalerne kunne man høre Janoušek diktere borgmesterens politik i en sådan grad, at det har fået en anden tjekkisk avis, Hospodářské Noviny, til at sammenligne de to mænd med karakterer fra Francis Ford Coppolas film The Godfather, der sidder og deler territorium imellem sig.

Borgmesteren
Pavel Bém sidder i øjeblikket i det tjekkiske parlament for det borgerlige parti ODS (Borger-Demokratisk Parti), som premierminister Petr Nečas er leder af, og Béms tilsmudsede persona udgør altså nu et konkret problem for regeringen, hvorfor han også af flere partikolleger er blevet opfordret til at trække sig fra både parti og parlament. Men kun Béms lokale partichef – ham selv – kan ekskludere ham fra partiet, og det er også stadig Béms egen beslutning, om han vil blive siddende i parlamentet. Og det vil han altså indtil videre.

Ifølge tidligere ODS-leder (2002-10) og premierminister (2006-9) Mirek Topolánek vidste både Topolánek selv og Petr Nečas udmærket besked med situationen på rådhuset i Prag i 2007, og Nečas burde derfor have benyttet sin magtovertagelse i partiet i 2010 til at rydde op. Som svar på denne tiltale fra den tidligere partiboss har Nečas udtalt, at Topolánek blot er bitter og i øvrigt illoyal.

Lobbyisten
To dage efter offentliggørelsen af samtalerne mellem Janoušek og Bém var Roman Janoušek den 23. marts involveret i en færdselsulykke i sin bil, hvorpå han i flugten fra ulykkesstedet påkørte en 51-årig dame, som var involveret i ulykken. Ved arrestationen få minutter senere fik han målt sin alkoholpromille til 2,2.

Den øverste tjekkiske politichef Petr Lessy har flyttet efterforskningen af ulykken væk fra politiet i Prag efter at have kritiseret flere grundlæggende fejl i den basale efterforskning af ulykken. På samme tid har han opfordret den hidtil ansvarshavende for efterforskningen Martin Vondrášek til at trække sig fra sin stilling, ligesom han har accepteret sin vicechef Vladislav Husaks afskedsbegæring, efter at det er kommet frem, at denne har haft tætte kontakter til Janoušek, den allestedsnærværende lobbyist.

Og et sikkerhedsfirma…
Optagelserne af Janoušek og Bém stammer angiveligt fra den tjekkiske kontraspionage (BIS). De er siden blevet lækket til det store privatejede sikkerhedsfirma ABL og har altså nu fundet vej til de tjekkiske medier.

Sikkerhedsfirmaet ABL blev i øvrigt stiftet og ejes af Vít Bárta, tidligere transportminister og den uformelle leder af regeringslillebroderpartiet Offentlige Anliggender. Bárta er for øjeblikket under anklage for korruption i en helt anden sag og har lovet at træde tilbage fra parlamentet, hvis han bliver fundet skyldig.

Den absurd-tragiske sag sammenlignes af flere med den såkaldte Gorilla-skandale, der ved martsvalget sikrede socialdemokratiske Robert Fico absolut flertal i det slovakiske parlament.

Prague Daily Monitor, 3/4/12

Prague Daily Monitor, 29/3/12

Prague Daily Monitor, 28/3/12

Prague Post, 28/3

Aktualne.cz, 26/3/12

Presseurop/Hospodářské noviny, 26/3/12

Læs også på rØST:

Korruptionsskandaler afgør slovakisk valg (10/3/2012)

Total socialdemokratisk sejr i Slovakiet (11/3/2012)

Tjekkiet på vej mod centrum-højre koalition (30/5/2010)

Af Michael Birkkjær Lauritsen