PRIDE | EU, internationale ngo’er og den albanske premierminister kritiserer kraftigt en albansk viceministers opfordring til fysisk at angribe deltagerne i den kommende Pride Parade i Tirana. Paraden er den første i Albaniens historie.

Annonceringen af Albaniens første Gay Pride-parade i landets hovedstad Tirana den 17. maj i år er blevet mødt med hård kritik fra konservative og religiøse kredse.

Mest markant og opsigtsvækkende var viceforsvarsminister Ekrem Spahius opfordring til vold mod paradens deltagere.

”Hvad der nu er tilbage at gøre er at tæske dem [paradedeltagerne] med køller. Til dem, der ikke forstår, hvad jeg mener, vil jeg uddybe: Tæsk dem med gummikøller,” udtalte politikeren til det albanske dagblad Gazeta Shqiptare i sidste uge.

Udtalelsen er blevet fordømt på det kraftigste både i Albanien og af internationale aktører. Albaniens ombudsmand har erklæret af udtalelsen modstrider albanernes tolerante traditioner og har bedt Ekrem Spahiu om at undskylde, mens Human Rights Watch har opfordret viceministeren til at træde tilbage. Også EU’s delegation i landet har kritiseret udtalelsen, og sagt, at enhver opfordring til vold og diskrimination er i modstrid med EU’s fundamentale acquis communautaire.

Albaniens premierminister Sali Berisha har ligeledes taget afstand fra udtalelserne og erklæret, at Albanien er et frit land, hvor alle kan give udtryk for deres holdninger.

Parlamentet i Albanien vedtog i 2010 en lov, der forbyder diskrimination af borgere på baggrund af seksuel orientering.

Balkan Insight 27/3

Balkan Insight 28/3

Af AHB