POLITIK | Efter 2 ½ år uden formelt statsoverhoved er det endeligt lykkes det moldoviske parlament at vælge en ny præsident og afslutte det politiske dødvande i landet.

900 dage. Så længe var Moldova uden formelt statsoverhoved. Landets nye præsident er den 63-årige tidligere dommer ved højesteret i Moldova, Nicolae Timofti.

Moldova har haft en række fungerende præsidenter siden den sidste formelle præsident, Vladimir Voronin, trådte tilbage fra posten i september 2009. Siden Voronins afgang har parlamentet seks gange forgæves forsøgt at udpege en ny præsident for landet, men har indtil nu manglet de tilstrækkelige mandater. Det politiske dødvande i Moldova skyldtes, at det største oppositionsparti, Kommunistpartiet, har boykottet afstemningerne om præsidentposten.

Kommunisterne afviste ligeledes i dag, 16/3, at deltage i afstemningen om Nicolae Timofti, der var den eneste kandidat til posten. Men da fire uafhængige parlamentsmedlemmer, ud af hvem tre er tidligere medlemmer af Kommunistpartiet, stemte for valget af Nicolae Timofti, lykkedes det parlamentet at godkende den nye præsident med én stemme mere en nødvendigt.

Nicolae Timofti er ikke tilknyttet noget politisk parti, og udtalte efter sin udpegelse som præsident, at han ikke agter at deltage i partipolitiske aktiviteter.

Allmoldova 16/3

Radio Free Europe 16/3

Af AHB