VALG | Serberne skal til stemmeurnerne til både parlaments- og lokalvalg den 6. maj. I en kontroversiel beslutning, har man valgt at inkludere Kosovo i lokalvalgene, og risikerer derved at sætte det gode forhold til EU på spil.

Beslutningen om at udskrive parlamentsvalg i maj kommer ikke som en overraskelse, da landet, for at overholde den fireårige valgperiode, seneste skulle afholde valget den 11. maj i år.

Offentliggørelsen af valgdatoen i Serbien kommer blot to uger efter landet fik status som et kandidatland til EU ved det seneste topmøde i EU. Serbiens kandidatstatus har været en hovedprioritet for den nuværende pro-europæiske regering, og flere har spekuleret i, om EU’s ledere har ønsket at give præsident Tadic et godt udgangspunkt forud for det kommende valg.

Tadic udtalte efter offentliggørelsen af valgdatoen, at valget er en god mulighed for at styrke demokratiet i landet.

”Valg er altid en alvorlig lejlighed. I årtier har vi arbejdet på at etablere demokrati her i Serbien, men i dag har vi en anden atmosfære, og jeg tror på, at vi kan samles omkring de centrale, strategiske mål i denne valgproces,” sagde Tadic ved et efterfølgende pressemøde.

Lokalvalg – også i Kosovo
Umiddelbart efter offentliggørelsen af valgdatoen, erklærede talsmanden for det serbiske parlament, Slavica Djukic Dejanovic, at der ville blive afholdt lokalvalg samme dag. I første omgang var der tvivl om, hvorvidt lokalvalgene også skulle afholdes i Kosovo, der ifølge serbisk lov har status som en autonom provins inden for Serbien.

Senere udtalte Dejanovic dog, at der ville blive afholdt valg i alle dele af Serbien, inklusiv visse valgdistrikter i Kosovo, samt Serbiens anden autonome provins, Vojvodina.

Beslutningen om at inddrage valgdistrikter Kosovo samme dag som valget i Serbien, ses af kommentatorer som et forsøg på at komme nationalisterne i landet i møde. Det nationalistiske parti SNS vurderes som den største udfordrer til Boris Tadic’s parti DS.

Men det risikerer samtidig at destabilisere forholdet til myndighederne i Pristina. EU understregede netop vigtigheden i en konstruktiv dialog mellem Beograd og Pristina, som baggrund for at tildele Serbien kandidatstatus.

Kosovo erklærede sig uafhængigt fra Serbien i 2008, men er aldrig blevet anerkendt som selvstændig nation i Serbien.

Balkan Insight 13/3

Balkan Insight 13/3

B92 13/3

Af AHB