Han er multi-miliardær, 2.04 meter høj og har næsten lige så høje ambitioner. Nu vil han være præsident i Rusland.

På søndag er der præsidentvalg i Rusland. Vladimir Putin vinder valget og bliver præsident – igen. Det er de fleste enige om. Foruden nationalisten Shirinovski og ’socialdemokraten’ Mironov stiller også kommunisten Sjuganov op igen – akkurat som han har gjort det mod alle Ruslands hidtige præsidenter. Alt er næsten ved det gamle i Rusland. Men så alligevel ikke. En politisk uerfaren præsidentkandidat stiller op mod de andre. Han er milliardær og hedder Mikhail Prokhorov.

Da Prokhorov i sin første tv-duel i januar stod bag pulten som en skoledreng og lirede sin tale og sine argumenter af, blev det tydeligt, at han overhovedet ingen erfaring som politiker har. Alle og enhver kunne se, at han havde lært det hele udenad. Noget reelt politisk program har Prokhorov ikke. Der er snarere tale om en række mere eller mindre løse ideer, der er vævet sammen til et program: Han vil stille de ure, som Medvedev stillede frem, en time tilbage igen, give amnesti til fængslede forretningsmænd (først og fremmest Khodorkovski), knække Gazprom samt bygge 10 nye lufthavne inden for de næste fire år. Desuden mener han, at valgsvindlen ved Duma-valget i december bør undersøges, og at nye valg må udskrives – dog først om et par år. Fattigdomsbekæmpelse er ikke en del af hans såkaldte program. Men Prokhorov har forsøgt at skabe et image af sig selv som en hårdtarbejdende og fair forrentningsmand og manager. Sådan en af slagsen, som ikke er for vigtig til selv at trække i arbejdstøjet i det kolde Sibirien. En som arbejder meget, er afholdsmand og som ellers kun er afhængig af en ting: sport. Det dyrker han to timer dagligt – uden undtagelser. For de mange utilfredse borgere fra de russiske storbyers middelklasse, som siden Duma-valget i december sidste år har protesteret, er Prokhorov derfor det bedste bud på en liberal kandidat. Men er det nu også ensbetydende med, at disse borgere vil stemme på ham?

Fra bank til basket
Den amerikanske magasin Forbes, som hvert år publicerer en liste over verdens allerrigeste mennesker, lister Prokhorov med en samlet formue på 18 milliarder amerikanske dollars på henholdsvis plads 32 i hele verden og tredjepladsen i Rusland. Han er født i 1965 og er uddannet økonom. Karrieren begyndte med produktion af afblegede jeans. Siden blev han bankmand og mødte Vladimir Potanin, der i dag ligeledes er forretningsmand, men som vicepremierminsiter under Jeltsin, var ansvarlig for privatiseringen af de mange tidligere statsejede selskaber. Sammen med denne Potanin sikrede Prokhorov sig metaludvindingsvirksomheden Norilsk Nickel, som i sin tid blev bygget af Gulag-fanger i det nordlige Sibirien. Selskabets bygninger var mere eller mindre faldefærdige bygninger, men uden tvivl en guldgrube finansielt set. Hermed blev fundamentet for Prokhorovs milliardformue lagt. Hertil hører naturligvis også tilsvarende livsstil. En livsstil, som for alvor blev offentligheden kendt i 2007, hvor Prokhorov blev anholdt af det franske politi i det franske skiressort Couchlevel. Stedet er et de populæreste vinterrejsemål for den russiske elite, og her fejrede Prokhorov en meget stor nytårsfest. Blandt gæsterne var nogle meget unge kvinder, som det franske politi anså for at være prostituerede. Fire dage endte milliardæren i fransk fængsel inden anklagerne mod ham om rufferi blev droppet. Få år efter fik han sågar den franske fortjenesteorden, Æreslegionen. Men denne skandale var ikke uden konsekvenser for Prokhorov. I Rusland var han nu blevet en ’public man’. Han valgte at træde ude af Norilsk Nickel og sælge sine andele til sin kompagnon Potanin. Retrospektivt var det et meget klogt træk. Da finanskrisen i 2008 ramte Rusland, var Prokhrov den eneste af super-rige i Rusland, der havde sikret sin formue. Enten var han ualmindeligt heldig eller også er han en ualmindeligt dygtig forretningsmand. I 2012 tæller Prokhorovs forretningsaktiviteter guldminer og aluminiumsudvindning, finans og forsikring, det amerikanske basketballhold New Jersey Jets og et magasin med det passende navn ’Snob’.

Den chanceløse miliardær
Om hans enorme forretningssucces kan overføres til politik er ikke synderligt sandsynligt. Sidste år forsøgte Prokhorov med hjælp fra blandt andre Medvedev at overtage det lille Kreml-loyale parti Den Retfærdige Sag, der dengang var i økonomiske problemer. Han lod sig vælge til formand, opnåede nærmest diktatorisk magt, lukkede flere regionale forbund af partiet og opførte sig i det hele taget som om partiet var en af hans mange virksomheder. Efter at have skabt stort røre og raget uklar med Medvedev forlod Prokhorov igen partiet. Partiet var en marionetdukke for Kreml, mente han. Prokhorov står til at få 6 % af stemmerne, ifølge den seneste meningsmåling foretaget af instituttet Levada. Hvad der tiltaler og trækker denne mangemilliardær ind i russisk politik, har han endnu ikke selv formået at forklare ordentligt. Man skulle mene, at han havde lært en lektie af sin Putin-kritiske navnebror, olieoligarken Mikhail Khodorkovski, som siden 2003 har siddet i sibirisk fængsel dømt for skattesvig. Dette faktum har sat rygter i gang: Prokhorov kandiderer ikke kun med tilladelse fra Vladimir Putin, men sågar for Putin. Om det er sandt eller falsk får vi formentligt aldrig bekræftet. Prokhorov selv afviser naturligvis disse rygter. Ved valget på søndag er han ikke desto mindre et alternativ for de russiske vælgere – dog kun for en minoritet. For majoriteten er og bliver Prokhorov symbolet på den økonomiske ulighed og uretfærdighed, som præger Rusland.

Oscar Buhl læser statskundskab på KU og har lige været på udveksling til Freie Universität Berlin, hvor han studerede transformationsprocesser og “farverige revolutioner” i Østeuropa. Han har tidligere været aktiv i SILBA og Europæisk Ungdom.

Af Oscar Buhl