EU-UDVIDELSE | Den positive udvikling i forholdet mellem Kosovo og Serbien i de sidste uger, har fået en række store EU-lande til officielt at støtte Serbiens kandidatur til EU op til topmødet 1. marts.

Regeringerne i Italien, Frankrig og Østrig udsendte torsdag (23/2) en fælles erklæring til EU’s udenrigsrepræsentant Catherine Ashton, hvori de opfordrer til, at Serbien får tildelt EU-kandidatstatus ved det kommende topmøde i Danmark i næste uge. Sideløbende har den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle, rost den serbiske regering for deres fremskridt i forholdet til Kosovo, der for fire år siden erklærede sig uafhængigt fra Serbien. En uafhængighed som Serbien siden indædt har nægtet at anerkende, på linje med fem af EU’s 27 medlemslande.

Anerkendelse af Kosovos selvstændighed er ikke et officielt krav fra EU for at påbegynde optagelsesforhandlingerne, men især Tyskland har presset på, for at få myndighederne i de to lande til at gå i dialog om en række konkrete emner. Serbiens ønske om at opnå kandidatstatus blev i december afvist af EU’s medlemslande med henvisning til forholdet til Kosovo.

”Opfylder samtlige EU-krav”
Forholdet mellem Kosovo og Serbien har været anspændt siden sommeren 2011, hvor serbere bosiddende i det nordlige Kosovo byggede en række vejblokader for at stoppe samhandel mellem Kosovo og Serbien. Serbisk politis afmontering af de sidste to vejafspærringer torsdag, er derfor et vigtigt skridt i retning af at tilfredsstille de store EU-lande før det kommende topmøde.

En yderligere sten mod Serbiens kandidatstatus blev ryddet af vejen fredag formiddag, da repræsentanter for regeringerne i Pristina og Beograd ved et møde i Bruxelles blev enige om en aftale, der skal sikre Kosovo repræsentation i regionale fora.

Dette fik efterfølgende Serbiens chefforhandler i den EU-sponsorerede dialog mellem parterne, Borislav Stafanovic, til at erklærer, at Serbien nu opfylder samtlige EU-krav for at opnå kandidatstatus.

EUobserver 24/2

Balkan Insight 24/2

B92 24/2

Læs også:

Nicolai Wammen på inspektionsrejse på Balkan

Af AHB