EU-UDVIDELSE | Den danske europaminister var mandag og tirsdag på besøg i Serbien og Montenegro for at følge udviklingen forud for næste EU-topmøde, hvor spørgsmålet om Serbiens kandidatstatus igen skal diskuteres.

Formålet med Nicolai Wammens besøg i Serbien og Montenegro var at drøfte de to landes integrationsproces mod EU op til det kommende ministerrådsmøde den 28. februar, hvor Serbiens eventuelle kandidatstatus skal diskuteres. Beslutningen om at indlede optagelsesforhandlingerne med Serbien vil derefter blive vedtaget formelt på topmødet i Danmark den 1. og 2. marts.

Serbien fik ved sidste topmøde i december afvist sin ansøgning om kandidatstatus. Begrundelsen herfor var, at man fra EU’s side vurderede, at Serbien ikke havde gjort nok for at forbedre forholdet til Kosovo og bekæmpe korruption og organiseret kriminalitet. Det var fremskridt inden for disse områder, som Nicolai Wammen var i Serbien for at vurdere.

”Mine møder i Beograd har vist Serbiens stærke engagement i forhold til både EU-integrationsprocessen og dialogen med Pristina. […] Jeg håber at der kan opnås tilstrækkelige fremskridt til, at Rådet i næste uge kan træffe en positiv beslutning om at tildele Serbien kandidatstatus,” sagde Wammen ved et pressemøde efter møder med Serbiens præsident Boris Tadic og udenrigsminister Vuk Jeremic.

I Montenegro, der fik kandidatstatus i 2010, diskuterede den danske europaminister og premierminister Igor Luksic processen frem mod juni 2012, hvor optagelsesforhandlingerne med landet efter planen skal indledes. Wammen udtalte efterfølgende, at han håber på, at kunne indlede forhandlingerne om Montenegros optagelse under det danske formandskab.

B92 20/2

P1 Morgen 20/2

Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

Af AHB