FOLKEAFSTEMNING | Serbere i de fire nordligste provinser i Kosovo skal i dag (14/2) og i morgen onsdag tage stilling til, om de anerkender myndighederne i Pristina. Valget er blevet kritiseret både internationalt og i Beograd.

Indbyggerne i de fire serbisk-dominerede provinser i det nordlige Kosovo, Zvecan, Zubin Potok, Nord-Mitrovica og Leposavic, stemmer i disse dage om spørgsmålet ”Accepterer du institutionerne i den såkaldte republik Kosovo?”

Resultatet af afstemningen fra de ca. 35.000 stemmeberettigede vælgere ventes at være givet på forhånd, idet serberne i Nordkosovo aldrig har anerkendt Kosovos løsrivelse fra Serbien. Afstemningen skal da også i højere grad ses som en symbolsk handling, der skal understrege kosovo-serbernes utilfredshed med deres nuværende situation.

Arrangørerne af afstemningen håber på, at etniske serbere i resten af Kosovo vil følge eksemplet i nord og selv arrangere lignende afstemninger.

Afstemningen har været stærkt kritiseret af det internationale samfund og af myndighederne i Pristina, der understreger, at afstemningen ikke har nogle juridisk bindende konsekvenser.

Også den serbiske regering i Beograd har været imod afstemningen. Her frygter man, at handlingen kan være med til at forværre forholdet mellem Serbien og Kosovo, og derved skade Serbiens chancer for at opnå kandidatstatus i EU ved de kommende forhandlinger i marts.

Balkan Insight 14/2

B92 14/2

B92 14/2

Af AHB