POLITIK | Oppositionen kræver udskrivelse af parlamentsvalg i Rumænien, efter Emil Boc mandag trådte tilbage som premierminister. En handling, der angiveligt har været planlagt i månedsvis.

Mandag den 6. februar opgav premierminister Emil Boc at lede regeringen videre, og indleverede sin afskedsbegæring til præsident Traian Băsescu

Băsescu afslører, at der har været diskussioner siden december sidste år om at skifte ud i regeringen, men beslutningen blev udsat til efter den Internationale Valutafonds kontrolbesøg, hvor der skulle laves en økonomisk rapport for Rumæniens økonomiske tilstand. Samtidig var der enighed imellem præsidenten og den tidligere premierminister om ikke at udskyde beslutningen netop for ikke at destabilisere landet, idet oppositionen boykotter parlamentet mere indædt end nogensinde.  Så Bocs afgang var en planlagt og velovervejet beslutning.

Lige siden valget i 2008 har oppositionen kørt en kampagne imod regeringen og præsidenten.  Alle oppositionspartier har benyttet enhver lejlighed til at kritisere, og det har ikke altid været konstruktivt. Den seneste kritik faldt i Bruxelles i januar, da oppositionen klagede over den rumænske regering i Europa-Parlamentets plenarforsamling.  Crin Antonescu, en af oppositionens ledere, udtalte den 1. februar, at Rumænien er mere korrupt end nogen siden før. For disse forsøg på at diskreditere landet er han blevet tildelt etiketten ”anti-rumænsk”.

Ros fra præsidenten
Emil Boc, der nu er tidligere premierminister, har været ved magten siden den 22. december 2008. I sine godt tre år i embedet har han aftvunget sig meget respekt. På dagen for sin tilbagetræden oplyste hans parti, at de støtter hans mulige kandidatur til borgmesterposten i Cluj.  Boc’s parti kommer med denne symbolske erklæring, for at fremhæve deres støtte og tillid til ham som politiker.

Præsident Băsescu takker ligeledes den tidligere premierminister Boc for den ekstraordinær indsats han har gjort til gavn for landet, og håber, at fremtiden vil bringe politisk stabilitet. Præsidenten sagde, at 2012 vil bringe vækst, og at hovedprioriteten er at komme ude af krisen og forbedre levestandarden for befolkningen:

”Jeg takker den afgående premierminister Emil Boc for den dybe hengivenhed han har vist i sit embede. Ingen kan sige, at han har været den perfekte premierminister, men ingen kan mistænke ham for ikke at have gjort en indsats for at føre Rumænien ud af den økonomiske krise. Han har efterladt et Rumænien med økonomisk vækst, klar til at modstå en mulig ny bølge af økonomiske krise i Europa.”

Stor opbakning til oppositionen
Rumæniens nye premierminister er Mihai Răzvan Ungureanu. Han har en lang karriere i Udenrigsministeriet bag sig, hvor han både har været diplomat og udenrigsminister i perioden 2004-2007. Han har også været chef for det rumænske efterretningsvæsens udenrigstjeneste i en periode.

Oppositionen har erklæret, at det næste skridt vil være at stemme imod den nye regering i parlamentet og fremtvinge udskrivelsen af valg før tid.  Oppositionens vilde kamp for at få udskrevet valg tidligere end normalt, vækker tanken at de kun tænker på deres personlige interesser og på bestemte samfundsgruppers interesser, frem for at prioritere Rumæniens nationale interesse.

Den afgående regering har i de sidste tre år fjernet økonomiske privilegier fra mange af de politikere, der nu sidder i oppositionen. Men trods deres troværdighedsproblem, får opposition stor opbakning fra en ret stor del af befolkningen pga. de massive fyringer i den offentlige sektor regeringen har stået bag.

Emil Bocs afgang som premierminister kommer godt to uger efter, at udenrigsministeren i landet måtte trække sig efter en uheldig kommentar om de mange sociale protester i landet. Rumænien har i den sidste måned været præget af store demonstrationer mod regeringens nedskæringspolitik.

Domnuleprimar.ro 7/2

Hotnews.ro 6/2

Romanialibera 6/2

 

Læs også:

Rumænien plaget af protester

Rumænsk udenrigsminister fyret

Rumæniens tidligere premierminister idømt fængsel for korruption

Af Corina O. P. Niclasen og PZS