MÅNEDSOVERSIGT | Få et hurtigt overblik over, hvad der er sket rundt om i Østeuropa i januar måned. Vi har udarbejdet en overskuelig oversigt over hele regionen.

CENTRALEUROPA:

UNGARN 1/1: Ungarns nye grundlov fik stor opmærksomhed fra hele det internationale samfund – også finansmarkederne. Fra politisk til økonomisk krise i Ungarn

UNGARN 4/1: Et godt overblik over Ungarns lovgivningsændringer, udlandets og den interne oppositions reaktioner og mulige udviklinger. Centre for eastern studies.

POLEN 8/1: Polen gjorde et godt indtryk som EU-formand, vurderer denne analyse. Polen styrket efter formandskabet.

SLOVENIEN 8/1: Hvorfor er Slovenien idol for resten af eks-Jugoslavien, og hvor længe bliver det ved at være sådan, spørger Milutin Mitrovic. Slovenien – et idols forfald?

UNGARN 11/1: EU-Kommissionen ved økonomi- og budgetkommissær Olli Rehn anbefaler at Ungarn mister strukturmidler fra 2013, hvis ikke underskuddet rettes op. European Voice.

UNGARN 11/1: EU-Kommissionen ved økonomi- og budgetkommissær Olli Rehn anbefaler at Ungarn mister strukturmidler fra 2013, hvis ikke underskuddet rettes op. European Voice.

SLOVAKIET 17/1: En korruptionsskandale fra 2005-6, der involverer tidligere ministre har set dagens lys. Den følgende hidsige debat om magtmisbrug kan få indflydelse på det kommende valg i Slovakiet. Euractiv.

UNGARN 17/1: EU-Kommissionen har indledt en sag imod Ungarn for brud på EU-traktaterne på grund af landets nye grundlov. EUobserver.

TJEKKIET 18/1: Alt tyder på, at Tjekkiet skal have en folkeafstemning, før en eventuel tilslutning til finanspagten. Aktualne.cz.

UNGARN 24/1: EU’s finansministre enige med EU-Kommissionen: Ungarn kan miste strukturfond-midler fra starten af 2013 på grund af for stort underskud. Ungarn får endnu én over snuden.

POLEN 26/1: Den polske tilslutning til ACTA-aftalen udløste demonstrationer i flere polske byer (Både Polen og Tjekkiet har siden udskudt den endelige ratificering af aftalen).  ACTA udløser store protester i Polen.

UNGARN 26/1: Ungarn ændrer deres banklov efter internationalt pres. European Voice.

TJEKKIET 30/1: Tjekkiet bliver foreløbigt udenfor Europagten – som det eneste land udover Storbritannien. EUobserver.


ØSTEUROPA:

UKRAINE 6/1: Peter Zacho Søgaard kommenterer Ukraine og EU’s nye associeringsaftale i lyset af den politisk-motiverede fængsling af tidligere ukrainske premierminister Julia Timosjenko. Janukotivj’ dobbeltspil.

HVIDERUSLAND 6/1: Regering i Minsk har vedtaget en lov, der giver regimet under Lukasjenko yderligere beføjelser til at overvågne de hviderussiske borgeres internetvaner. Loven indebærer bl.a., at internetudbyderne har pligt til at informere myndighederne, hvis en bruger besøger hjemmesider, der tilhører den politiske opposition. Guardian.

RUSLAND 11/1: Patriarken for den russiske ortodokse kirke, Kirill af Moskva, opfordrer til forsoning mellem de mange demonstranter i Rusland og den politiske elite i landet. Kirkeoverhovedet udtalte i statsligt fjernsyn, at Rusland ikke har råd til endnu en revolution. Centre for Eastern Studies.

ASERBAJDSJAN 12/1: Fem oppositionspartier mødtes i Baku for at formalisere en ny alliance mod præsident Ilham Alijev. Den nye koalition har demokrati og korruptionsbekæmpelse på det politiske program, men spås små chancer for succes. Opposition forenet i Aserbajdsjan.

RUSLAND 17/1: Premierminister, tidligere præsident og nuværende præsidentkandidat Vladimir Putin, sætter valgkampen i gang med helsidesartikel i avisen Isvestija. Budskabet er, at der ikke er noget reelt alternativ til Putin. Præsidentvalget i Rusland skal afholdes 4. marts. Envejskommunikation.

UKRAINE, RUSLAND 18/1: Voksende uenighed mellem Ukraine og Rusland omkring ukrainsk gasimport fra Rusland. Ukraines varsling om mindre import af gas fra Rusland i 2012, har fået Rusland til at overveje et forbud mod import af fødevarer fra Ukraine.Centre for Eastern Studies.

UKRAINE 20/1: Copenhagen Business School afholdte den 12/1 et seminar med fokus på forretningsmuligheder i Ukraine og med gæstetaler af diplomater og journalister. Magasinet rØST var med. Ukraine – et europæisk land?

GEORGIEN 21/1: Antropolog Margharita Lundkvist-Houndoumadi har arbejdet med interne fordrevne i Georgien for Dansk Flygtningehjælp siden 2010. Læs hendes beretning om flygtninge og sovjetsanatorier i Georgien. En historie om interne flygtninge.

RUSLAND 25/1: På trods af en faldende tilslutning til premierminister Putin, er nuværende præsident i Rusland, Dimitrij Medvedevs popularitet ikke stigende. Medvedevs politiske fremtid efter præsidentvalget i marts er fortsat uklar. Medvedev falmer.

SYDØSTEUROPA:

BOSNIEN 5/1: Vjekolsav Bevanda fra det bosnisk-kroatiske parti HDZ bliver formelt udpeget som ny premierminister i Bosnien efter 15 måneders politisk hårdknude i landet. Han overtager officielt posten den 12. januar. Balkan Insight. Regering dannet i Bosnien-Hercegovina.

RUMÆNIEN 10/1: Sygehusvæsenet i Rumænien skal privatiseres. Det har mødt stor modstand i både befolkningen og blandt eksperter. Departementschefen i sundhedsministeriet forlader sin post i protest. Sundhedsreform skaber frustration i Rumænien.

TYRKIET 12/1: I sin fjerde kommentar på Magasinet rØST tilskynder medlem af de Radikale Zeb Meier Watz den danske regering til at bruge formandsskabet for EU til at sætte gang i optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet. Tyrkiet er en del af Europa.

KOSOVO 14/1: En række demonstrationer arrangeret af nationalistbevægelsen Vetëvendosje, med det formål at blokere for al import af varer fra Serbien, endte i voldelige sammenstød med Kosovos politistyrker. Politi og demonstranter i sammenstød i Kosovo.

MOLDOVA 15/1: Lederne af de tre partier i regeringskoalitionen i Moldova annoncerede, at der vil blive afholdt en folkeafstemning til april om en ændring af reglerne for valget til præsidentposten. Moldova har stået uden formelt overhoved i næsten tre år. Centre for Eastern Studies.

MAKEDONIEN, GRÆKENLAND 17/1: Efter to dages forhandlinger, endte mødet mellem græske og makedonske diplomater i New York uden resultater. Forhandlingerne skulle efter planen være med til at løse den 20 år gamle ”navnestrid” mellem de to lande. Balkan Insight.

RUMÆNIEN 18/1: De store folkelige protester i forbindelse med privatiseringen af sygehusvæsenet i Rumænien, ændrer karakter, og bliver til voldelige protester vendt mod regerings generelle nedskæringspolitik. Rumænien plaget af protester.

BOSNIEN 22/1: I forbindelse med fejringen af 20-året for oprettelsen af entiteten Republika Srpska, bragte rØST i samarbejde med avisen Pescanik følgende kritiske kommentar: Således styrkedes Dodiks rige.

KROATIEN 22/1: Med 66 pct. for og 33 pct. imod stemte den kroatiske befolkning for at træde ind i EU i 2013. Stemmedeltagelsen på kun 44 pct. var dog markant lavere end kroatiske EU-tilhængere havde håbet på. Kroatien klar til EU.

RUMÆNIEN 24/1: Efter en uheldig kommentar om de mange vrede demonstrationer i Rumænien blev udenrigsminister Teodor Baconschi fyret af premierminister Emil Boc. Rumænsk udenrigsminister fyret.

BULGARIEN, RUMÆNIEN 26/1: På et rådsmøde for EU’s udenrigsministre i København, slog den hollandske minister fast, at hans regering stadig vil blokere for Rumænien og Bulgariens optagelse i Schengen-samarbejdet. En udmelding, der har ført til kritik fra Kommissionsformand Barroso. Udenfor Schengen på ubestemt tid.

SERBIEN 27/1: Serbiske håndbold-hooligans trækker de fleste overskrifter i danske og internationale medier under EM i herrer-håndbold i Serbien. Omkring 5000 ekstra politibetjente er dog med til at forhindre at frygtet massevold efter semifinalen mellem Serbien og Kroatien. Balkan Insight.

SERBIEN 29/1: På trods af nederlag til det danske håndboldlandshold søndag, kunne serbiske sportsentusiaster glæde sig over resultatet i Australian Open. Djokovic slår Nadal i historisk finale.

GRÆKENLAND 31/1: Den græske krise fortsætter. I samarbejde med magasinet NOTAT bringer rØST her redaktør Ole Aabenhus’ analyse af den nuværende gældskrise i Grækenland. Den græske krise lige nu.

ANMELDELSER

BOGANMELDELSE: Mette Christensen har anmeldt Franz Kafka: Dagbøger 1-3. Forlaget Vandkunsten.  Om at blive kvalt i sig selv

BOGANMELDELSE: Mathias Strand anmelder historikeren Norman Davis’ seneste bog Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. Penguin Books (2011). Når lande forsvinder.

To meget forskellige anmeldelser af filmen Putins kys:

FILMANMELDELSE: Putins kys, instruktør Lise Birk Pedersen, Det Danske Filminstitut, dokumentar, premiere 19. januar 2012. Anmeldt af Louise Willemoes Poulsen. Nashis to ansigter.

FILMANMELDELSE: Putins kys, instruktør Lise Birk Pedersen, Det Danske Filminstitut, dokumentar, premiere 19. januar 2012. Anmeldt af Marie Louise Kold. Uinteressant portræt af russisk politik.

– 
Ønsker du at tilmelde dette nyhedsbrev kan du skrive til anders@magasinetroest.dk

Af rØST