KRISE | Europas øjne har siden søndag den 1. januar været rettet mod Ungarn. Den nye ungarske forfatning trådte i kraft til champagneglas i Budapests opera, mens op mod 100 tusind demonstranter ventede udenfor. Siden er økonomien styrtdykket.

CNN’s europakorrespontent forklarer tydeligt oprevet, at investorer betegner det ungarske marked som ”toxic” og at den nationale valuta Forinten, samt landets aktiemarked, er faldet til historisk lavt niveau. Ifølge valutafonden IMF har den nye forfatning ikke sikret Ungarns nationalbank klar politisk uafhængihed og nægter derfor at støtte landet økonomisk, hvilket har skræmt internationale investeringer længere væk end de blev, da landet i december blev nedjusteret til ”junk”.

Både EU-lande og USA er bekymrede over Ungarns økonomiske og demokratiske situation. Men i nabolandene er kritikken mere lavmælt. For eksempel mener den polske avis Rzeczpospolita, at vestlige medier hele tiden beskylder premierminister Viktor Orban for at være autoritær, ofte uretvist, og slovenske Dnevnik beroliger Orban med, at EU måske ofte råber højt, men at det aldrig kommer til handling.

Dog er medierne i Ungarn bekymrede over situationen. Den Orban-tro centrum-højre avis Magyar Nemzet beklager, at den internationale kritik af Ungarn er blevet meget værre end under balladen om medieloven, og vil kunne få alvorlige konsekvenser for landet.

Eurotopics 5/1 og 4/1

Euobserver 5/1

Presseurop 5/1

Af KFH