DOM | Adrian Năstase, der var Rumæniens premierminister mellem 2000 og 2004 er blevet idømt to års fængsel. Năstase, der har haft en lang karriere i rumænsk politik som formand for deputeretkammeret i det rumænske parlament og præsidentkandidat i 2004.

Han er dog mindre kendt for sine politiske resultater, men mere for anklagerne om korruption og de mange skandaler omkring hans personlige forbrug og privatøkonomi.

Tante Tamara-skandalen
Pressens øgenavn “Năstase 7 huse” hænger ved ham, og stammer fra en sag hvor han ikke kunne redegøre for sine mange ejendomme. Derudover er han kendt for Tante Tamara skandalen: Năstase blev i forbindelse med en lovpligtig redegørelse over sin formue spurgt til oprindelsen af luksus genstande til en værdi af 400.000 dollars.

Năstase svarede, at pengene til sit luksusforbrug stammede fra hans kones svagelige „tante Tamara”, som han havde arvet. Selvom „Tante Tamara” af alle blev anset for at være fiktiv og opfundet til lejligheden blev Năstase frifundet denne gang efter en fem år lang retssag.

Valgkmp for statens midler
I den nyeste sag er det ikke gået så let. Adrian Năstase er sammen med fem andre personer anklaget for at finansiere deres partis valgkamp med statens penge. Midlerne er efter sigende blev taget fra en indsamling blandt statsvirksomheder og institutioner til en fælles konference, men blev i stedet kanaliseret over i Năstases parti.

Dommen faldt den 30. januar 2012 og de seks anklagede blev dømt til at betale pengene tilbage og skal afsone mange års fængsel hver. Năstase selv blev idømt til 2 års fængsel og kan herudover ikke deltage i politik i 2 år. Han kan heller ikke kandidere til offentlige hverv.

Năstases reaktion har været at gå i offensiven og angribe præsidenten som bagmand bag dommen. Den nuværende præsident Traian Băsescu har manipuleret retten og vil have ham elimineret, fordi han er en stærk politisk modstander, siger Năstase.

Befolkningen er skeptisk. For mange er det ikke nok med en enkelt dom. De så hellere at flere blev gjort ansvarlige for korruptionen i Rumænien end at bare en enkelt syndebuk bliver dømt. For Năstase er problemerne dog ikke ovre – Den Nationale styrelse for Antikorruption oplyste i december 2011, at de vil anke Năstases frifindelse i ”tante Tamara” sagen.

Dom faldt den 30. Januar 2012 i sagen om ulovlig partistøtte

Dommen anket i ”Tante Tamara” sagen

”Tante Tamara” sagen

Politikernes reaktioner

Læsernes reaktioner

Af Corina P. Niclasen (red. PZS)