POLITIK | Teodor Baconschis udtalelser om rumænske demonstranter som ”voldelige og uduelige slumbeboere” kostede ham tirsdag (24/1) jobbet som udenrigsminister.

Den rumænske udenrigsminister, Teodor Baconschi, blev suspenderet i tirsdags. Landets premierminister Emil Boc fyrede ham med den begrundelse, at han måtte give et svar til de der “følte sig stødt af nogle verbale skred” fra udenrigsministerens side. Premierministeren hentydede til Baconschis harme bemærkninger om de demonstranter, der har protesteret imod den annoncerede sundhedsreform, der er blevet fremsat af regeringen. Den 16. januar skrev Baconschi på sin blog:

”Det nye år vil være afgørende for Rumænien. Valget er enkelt: reform, ansvar og sikkerhed eller tilbagegang, populisme og voldelig dominans. Valget vil tilhøre det værdige Rumænien, det Rumænien der arbejder, det Rumænien der tørster efter en fremtid, ikke de voldelige og uduelige slumbeboere [der demonstrerer] som minearbejderne gjorde, samlet af efterretningstjenestens arvinger.”

Ifølge Teodor Baconschi skal Rumæniens fremtid ikke være styret af hooligans, og dermed indikerer han, at demonstranterne på gaderne ikke repræsenterer befolkningen. Ministeren sammenligner tværtimod demonstranterne med de minearbejdere, der imellem 1990 og 1999 skiftevis protesterede imod regeringen på en ekstrem voldelig facon eller blev brugt som tæskehold mod andre demonstranter i Bukarests gader.

Tidligere udenrigsminister genindsat
Minearbejdernes protester er blevet et referencepunkt i Rumæniens moderne historie. De ses som mennesker, der blev manipuleret af deres leder til at rejse hele vejen til Bukarest fra landdistrikterne, og deres demonstrationer over dårlige forhold endte ofte i vold imod tilfældelige borgere på gaden.

Mange mener, at Teodor Baconschi går over stregen, når han sammenligner protesterne mod sundhedsreformen med minebøllerne i 1990erne. Han har tidligere skrevet negativt om den del af befolkningen, der modtager støtteydelser fra staten, bl.a. kaldt dem for tiggere. Dengang sagde ministeren, at han kun mente udtalelserne galt en meget lille del af befolkningen, der ikke var repræsentativ for Rumænien, men formuleringen blev ikke trukket tilbage eller undskyldt.

Ny udenrigsminister er Cristian Diaconescu, 52, der tidligere har haft posten under Emil Boc, senest i 2009.

Romanialibera 23/1

Hotnews 24/1

Læs Baconschis omtalte blogindlæg på rumænsk her

 

Læs også:

Sundhedsreform skaber frustration i Rumænien

Rumænien plaget af protester

Af Corina P. Niclasen og PZS