LEDERSKIFTE | I Rusland er premierminister Putins opbakning dalende, men det gavner ikke hans partifælle og endnu siddende præsident, Dimitrij Medvedev, ifølge en analyse i Moscow Times. Han kan ikke længere vide sig sikker på premierministerposten efter valget i maj.

Under sin præsidentperiode er Medvedev faldet i skyggen af Putin og har ikke formået at leve op til sine løfter om gennemgribende reformer, som mange havde håbet på. Medvedev er dermed den hidtil mest betydningsløse russiske præsident siden Sovjet og ifølge en politisk kommentator, Nikolaj Petrov, kan betegnelsen “Lame Duck” ikke kvalificere sig, men nærmere “Dead Duck”.

Medvedev forsøger i øjeblikket at få afsluttet en vigtig reform indenfor strategien “Det moderniserede Rusland”, men alt tyder på, at dette initiativ ligeledes vil kunne arkiveres i skuffen med fejlslagne godhjertede reformforsøg, da Putin netop har besluttet at sylte lovforslaget til Medvedevs arbejdskontrakt er udløbet i maj. “Lad os tænke over det i fællesskab,” lød det fra Putin.

Det er stadig mere usikkert om Medvedev overhovedet vil kunne kvalificere sig til premierministerposten, som det var aftalt, da han vurderes at have for få stærke allierede. En post som leder af forfatningsdomstolen bliver stadig mere sandsynlig.

I stedet vil Putin sandsynligvis være tvunget til at vælge en mere liberal kandidat for at vise respekt for de store demonstrationer imod ham.

I mellemtiden benytter Medvedev tiden på mere ceremonielle handlinger, som når han på mandag for tiende gang under sin præsidentkarriere skal stå på ski med sine kolleger fra Armenien og Aserbajdsjan.

Moscow Times 25/1

Af KFH