FOLKEAFSTEMNING | 66 imod 33 procent af de afgivne stemmer var for kroatisk medlemskab af EU. Stemmerne efter søndagens folkeafstemning er talt op.

To tredjedele af de 43.5 pct af de kroatiske stemmeberettigede bekræftede, at deres land skal være den 28. medlemsstat i EU. Nuværende EU-medlemmer og Unionens institutioner bød Kroatien velkommen. Netavisen Balkan Insight forundres desuden over, at nabolandet Montenegro, lykønskede Kroaterne på engelsk, selvom de to landes sprog nærmest er identiske. Ligeledes på engelsk takkede Kroatien og lovede at støtte Montenegros optagelseproces.

Bevægelsen for Kroatien nægter at anerkende resultatet og udelukker ikke demonstrationer imod EU. Man er utilfredse med den ensidige kampagne, der ikke ønsker at diskuterer fordele og ulemper ved medlemskab, men nærmest truer befolkningen til at stemme ja, og Bevægelsen beskriver EU som en ”frimurerorganisation imod tro, Gud og kirke”.

Kun lidt under 4 pct af de 412.628 stemmeberettigede kroater, der bor uden for landets grænser, deltog i folkeafstemningen.

daily.tportal.hr 23/1

daily.tportal.hr 23/1

daily.tportal.hr 23/1

Balkan Insight 23/1

Af KFH