PRIVATISERING | Den rumænske regering under Traian Basescu planlægger en omfattende omlægning af det rumænske sundhedssystem, så kun et minimum er på offentlige hænder. Departementschef for sundhed Raed Arafat forlader sin post efter splid med Basescu.

Den rumænske befolkning skal ifølge reformforslaget i fremtiden sikres under obligatoriske private sygesikringer, da alle klinikker og hospitaler skal privatiseres. Kun ganske få dele af sundhedssektoren undviger reformen, der i øjeblikket er i offentlig høring. Det er meningen at hospitalerne skal kunne tjene penge og klare sig på markedet som vanlige private selskaber.

I lægernes råd i Rumænien er man dog betænkelige ved den radikale omstilling af sektoren. Det er ikke fordi vi er imod privatiseringer, men dette kan betyde at de svageste bliver ramt hårdere og uligheden i landet bliver værre, lyder det fra rådets formand Vasile Astarastoae.

Raed Arafat, der er departementschef for sundhed, har netop meldt ud, at han forlader sin post i protest over reformen. Han var ansvarlig for akutberedskabet i landet.

Romania Business Insider 10/1 og 10/1

Balkan Insight 10/1