Cinemateket i København byder i hele januar på en sjælden mulighed for at se westernfilm produceret i så uvante omgivelser som Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Rumænien og Østtyskland. Bortset fra dens ideologiske indhold elskede kommunistdiktaturerne i øst nemlig den amerikanske westerngenre. Fra 1924 til Murens fald i 1989 blev der bag Jerntæppet lavet et stort antal westernfilm, hvori heltene var de røde – indianerne og kommunisterne.

Western er vel nok den mest ærke-amerikanske af alle filmgenrer. Ikke desto mindre er det velkendt, at mange andre landes filmproduktion verden over har forsøgt sig med lokale udgaver, ofte opkaldt efter en national spise. Mest gennemslagskraft har italienerne haft med spaghetti-westernfilm, mens det danske forsøg med en kartoffel-western (‘Præriens skrappe drenge’, 1970 – der benyttede en nordsjællandsk grusgrav som location) faldt decideret tragikomisk ud.

Easterns og westerns
Mindre kendt er det måske, at der i sin tid også blev lavet et stort antal westernfilm – bag Jerntæppet! Feinschmeckere skelner mellem den røde western, dvs. film, der henlagde handlingen til Det Vilde Vesten, og easterns, dvs. film, der benyttede sig af westerngenrens narrative ramme til at fortælle om kommunister og partisaner. Den første kategori blev især produceret i lande som Østtyskland og Rumænien, mens sovjetterne og jugoslaverne fortrinsvis tog sig af den sidstnævnte slags.

Filmene kom i sagens natur kun sjældent i distribution uden for Jerntæppet, men var populære hos masserne inden for grænserne og har siden Murens fald opnået kultstatus, også i det vestlige Europa. I løbet af januar viser Cinemateket i København et udpluk af de østeuropæiske westernfilm i serien De red mod øst.

Stumfilmen ‘The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsjeviks’ fra 1924 var den første sovjetiske film med western-tema. Mr. West, en snobbet amerikaner, rejser i denne veloplagte actionkomedie ind i det nyetablerede Sovjet, som han kun har afsky til overs for. Mr. West bliver dog snart klogere og får i den grad øjnene op for kommunismens lyksaligheder!

‘The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsjeviks’ vises med levende klavermusik lørdag den 14. januar kl. 16:30.

‘Nobody Wanted to Die’ fra 1966 er en blodig og politisk omstridt eastern – med Sovjet-styrker som “the law” og litauiske partisaner som “outlaws”. Handlingen udspiller sig i en landsby i Litauen i årene efter 2. Verdenskrig. Det vakte opsigt, at USSR anno 1966 blåstemplede en filmproduktion, der anerkendte eksistensen af regional modvilje mod Moskvas dekreter.

‘Nobody Wanted to Die’ vises lørdag den 14. januar kl. 16:45 og lørdag den 21. januar kl. 21:30.

Ti år inden Mel Brooks jog skovlen under westerngenrens konventioner med sin udødelige spoof ‘Sheriffen skyder på det hele’, kom tjekkerne ham i forkøbet med ‘Lemonade Joe’ (1964). Filmen parodierer på barok vis stumfilms-æraens westernfilm, og er rig på visuelt opfindsomme sekvenser (fra landet, der gav os Jan Svankmajer).

’Lemonade Joe’ vises tirsdag den 10. januar kl. 19:15, onsdag den 18. januar kl. 16:45 og fredag den 27. januar kl. 21:30.

Den rumænske ‘The Actress, the Dollars and the Transylvanians’ (1981) har hentet tydelig inspiration fra spaghetti-mesteren Sergio Leone. Filmen åbner med et morderisk overfald på en togvogn –tilsyneladende begået af indianere. Karakteristisk for den røde westerngenre viser det sig dog, at skurkene er hvide banditter, der blot har forklædt sig som indianere.

‘The Actress, the Dollars and the Transylvanians’ vises torsdag den 26. januar kl. 21:00.

Serien afrundes med to film fra det nationale østtyske DEFA-filmstudie: ’The Sons of Great Bear’ (1966) og ’Der Scout’ (1983). Begge har den jugoslavisk-fødte skuespiller Gojko Mitic, som var indianer-stjerne i hele 11 film, i hovedrollen.

’The Sons of Great Bear’ vises søndag den 15. januar kl. 16:15 og lørdag den 28. januar kl. 21:45.

’Der Scout’ vises onsdag den 11. januar kl. 19:00 og lørdag den 28. januar kl. 14:00.

Billetter til filmene kan bestilles via Cinematekets hjemmeside eller ved henvendelse til Cinematekets billetsalg, telefon 33 74 34 12.

Læs mere om serien, De red mod øst

Af Allan Sørensen, programmedarbejder ved Cinemateket