POLITIK | Efter 15 måneders forhandlinger er det endelig lykkedes de større partier i Bosnien-Hercegovina at danne en koalitionsregering. Ny premierminister bliver Vjekoslav Bevanda fra det kroatiske parti HDZ.

Den nye regering i Bosnien består af Socialdemokratiet (SDP), det største serbiske parti (SNSD) to store kroatiske partier (HDZ og HDZ 1990) samt det største bosniakkiske parti (SDA).

Den største forhindring for dannelsen af regeringen har været den nærmere fordeling af ministerposter. SDP – der blev det største parti ved valget i oktober 2010 – har længe insisteret på at få premierminister – og udenrigsministerposten. Dette var især HDZ imod og insisterede på, at det i denne omgang skulle være en kroat, der fik denne post. SNSD ønskede heller ikke SDPs formand som premierminister.

Sidste uges forhandlinger førte dog til et kompromis, hvorved HDZs Vjekoslav Bevanda bliver premierminister, mens SDP får udenrigsministerposten og SNSD får finansministerposten.

Internationalt pres på de bosniske politikere
Forhandlingerne om regeringsdannelse førte også til en aftale om vedtagelse af en finanslov for 2012, hvilket har løst det første store problem som en ny regering ellers skulle kæmpe med. Til trods for denne succes har flere kommentatorer dog kritiseret fraværet af et egentligt regeringsgrundlag som kunne angive en politisk retning for BiH.

Partilederne udtrykte dog alle håb om, at dannelsen af den nye regering vil føre til genoptagelse af forhandlinger med NATO og EU, og at det vil åbne op for muligheden af mere økonomisk støtte til et kriseramt Bosnien.

USA og EU har i den senere tid lagt mere og mere pres på de bosniske partier om at få dannet en regering. Flere analytikere peger på, at det afgørende øjeblik i processen kom under præsident Zeljko Komsics besøg hos Hillary Clinton tidligere på måneden, hvor den amerikanske udenrigsminister pressede yderligere på for dannelsen af en regering. Både EU og USA har da også været ude med positive meldinger ovenpå nyheden om regeringsdannelsen.

EUobserver 29/12

Oslobodjenje 30/12

Af ID