EFTERSPIL | Efter flere dages protester, tumult og anholdelser i kølvandet på Ruslands fabrikerede valgresultat d. 4. december, skete der lørdag noget overraskende positivt i Moskva.

Titusinder af moskovitter fra middelklassen afholdt en fredelig protest i midten af byen, uden at en eneste blev anholdt. De mange tusinde udkommanderede politifolk holdt sig tilbage og søgte ikke konfrontation med menneskemængden.

Ifølge The Economist’ rapporter på stedet var der folk med hvide blomster og skilte med jokes som ”146 % moskovitter går ind for frie valg” eller ”Jeg stemte ikke på disse skiderikker, jeg stemte på de andre skiderikker – jeg forlanger omtælling!”

Middelklassen vågner
At det ikke længere er kommunister, nationalister eller anarkister, der udgør hovedparten af proteststemmerne peger på, at Kremls opvisning i magtarrogance ved valget har ramt en nerve hos den mere velstillede del af befolkningen, der ikke sådan kan dulmes. Det er denne relativt set lille gruppe byboere fra middelklassen, der i de sidste ti år har nydt godt af den økonomiske stabilitet under Putin, en stærk rubel og snor i inflationen. De har tjent penge, set verden og haft penge til sig selv i kontrast til den altomfattende samfundskrise i 90erne, hvor uhæmmet udstedelse af kortforrentede statsobligationer og følgende hyperinflation endte med statsbankerot i 1998.

Middelklassen vendte det blinde øje til Kremls mediekontrol og manipulation med det politiske system. De resignerede overfor det ensrettede nyhedsbillede og koncentrerede sig om sig selv og karrieren, men i sidste ende kan prisen for stabilitet også blive for høj.

Det der gik galt var den arrogance regimet udviste. Putin erklærede sit kandidatur til præsidentposten, og at rokaden med Medvedev skam havde været planlagt hele tiden. Medierne kørte nonstop til fordel for Forenet Rusland, og da valgdagen oprandt havde partiets valgmaskine ikke engang den anstændighed at skjule de allermest åbenlyse eksempler på valgsvindel. Videoer med stemmesedler, der i massevis blev proppet ned i stemmeurner, endte på Youtube.

Ved Putins eget valgsted, hvor man må formode, der ikke blev snydt pga. mediebevågenhed, fik Forenet Rusland 23,7 % af stemmerne, bag kommunisternes 26,3 %. Exitpolls fra Moskvaområdet tydede på, at partiet ville få mindre end 30 %, men da resultatet kom efter en lang ventetid lød det på 46,5 %. Mindre end landsgennemsnittet på 49,3% javist – men langt fra realiteterne.

Hvad sker der så nu?
Det er sikkert, at Kreml har travlt med at begrænse skaderne. Måske er det besluttet, at en hårdhændet tilgang til demonstranterne er modproduktiv og kunne skabe ”arabiske” tilstande. Ifølge Moskow Times er en demonstration med 50.000 mennesker blevet tilladt af Moskvas bystyre den 24. december. Dette er dog ikke skriftligt bekræftet. Onsdag aften havde mere end 18.000 tilkendegivet deres deltagelse på Facebook. Det tyder på, at man tillader at protesterne fortsætter og venter til stormen har lagt sig. Putin har stadig alle kort på hånden for genvalg i 2012 – men den æra af stabilitet, han kan se tilbage på, synes endegyldigt at være forbi.

The Economist, 10/12

The Economist, 11/12

The Moscow Times, 14/12

Af Peter Zacho Søgaard