VALG | I søndags gik russerne til valg, og igen vandt Putins parti, Forenet Rusland, en sikker sejr. Alt således ved det gamle i Rusland? Ikke helt.

Der hersker ingen tvivl om, at Forenet Rusland vandt en sikker sejr ved søndagens valg. Med 49,3 procent af stemmerne sidder partiet stadig tungt på magten i det russiske parlament, Dumaen, med 238 mandater ud af sammenlagt 450.

Kommunisterne blev det største oppositionsparti med 19,2 procent af stemmerne. Dernæst fulgte Et Retfærdigt Rusland med 13,2 procent, mens det ultranationalistiske Liberaldemokratiske parti fik 11,7 procent.

Men tilbagegangen i forhold til valget i 2007, hvor Forenet Rusland fik 64,1 procent af stemmerne, er til at føle på. Den betyder for eksempel, at partiet mister sit forfatningsflertal på to tredjedele af mandaterne.

Valgfusk
Uanset tilbagegangen i antallet af stemmer til Putins parti, så har både nationale og internationale observatører gjort opmærksom på flere tilfælde af valgfusk. En observatør har for eksempel postet en video, der viser unge mænd stemme flere gange ved at gøre brug af den såkaldte karuseltaktik.

Et andet mere tydeligt signal på valgfusk blev givet i Tjetjenien, hvor resultatet i god sovjetstil endte med 99 procent til Forenet Rusland. Heller ikke i Rostov oblasten var der helt styr på tallene. Her summerede stemmeandelene til de enkelte partier sig op til 146,47 procent.

Vestlige observatører kaldte mandag valget for unfair, uden dog at sige, at det ikke levede op til internationale standarder. Den siddende præsident Dimitrij Medvedev afviste, at sejren til Forenet Rusland skulle være kommet i stand ved snyd. “Forenet Rusland fik så mange stemmer som det fik – hverken flere eller færre – på den måde var valget fair og retfærdigt”, sagde han i følge Kremlin.ru.

Nye vinde
Kort efter valget luftede Kremls spindoktor og manden bag Forenet Ruslands massive succes gennem det seneste årti, Vladislav Surkov, sine tanker om et nyt parti. Et parti for “vrede, urbane fællesskaber”. Ifølge ham mangler Rusland et liberalt parti, der kan give byboer politisk repræsentation. Samtidigt beklagede Surkov den såkaldte “magtens vertikal” eller det suveræne demokrati, hvor magten reelt ligger hos præsidenten og premierministeren. Der skal gøres plads til nye kræfter for at sikre landets stabilitet, mente Surkov.

En, der rent faktisk har forsøgt at etablere et liberalt parti – indtil det blev stoppet af magthaverne – oligarken Mikhail Prokhorov, forudsagde efter valget, at regimet ville kollapse inden for fem år. Ifølge ham ville 60 procent af vælgerne ikke være repræsenteret i den nye Duma. “Omkring 8 procent af proteststemmerne gik til kommunisterne, 7 procent til Et Retfærdigt Rusland og 5 procent til 3 ikke-parlamentariske partier. Omkring 40 procent af vælgerne valgte ikke at stemme, fordi der ikke var nogen at stemme på”, sagde han.

Tropper rykker ind
Tirsdag rykkede store kolonner af det russiske indenrigsministeriums specialtropper ind i det centrale Moskva. Ifølge den officielle forklaring fra ministeriet er det kun for at sikre den offentlige orden. Dagen før kom det til sammenstød mellem demonstranter og politiet, hvor op imod 300 blev anholdt, herunder flere kendte bloggere. Demonstranterne protesterede mod den udbredte valgsvindel.

The Moscow Times 6/12

The Moscow Times 6/12

Ria Novosti 6/12

Kremlin.ru

Af Jesper Pørksen