PARLAMENTSVALG | Søndag den 4. december var store valgdag i Østeuropa. Rusland, Kroatien og Slovenien gik til valg. og Slovenien kan nu se frem til ny regering, efter en sejr til centrum-venstrepartiet Et Positivt Slovenien.

Et Positivt Slovenien (PS) ledes af Ljubljanas hidtidige borgmester, milliardæren Zoran Jankovic. Han, der oprindeligt er forretningsmand, blev borgmester i Ljublijana i 2006, og blev siden genvalgt med 65 procents opbakning. Han stillede op til parlamentsvalget med løfter om at drive Slovenien som en virksomhed.

Favoritten slået
Efter at 99,9 % af stemmerne var talt op i går, havde Et Positivt Slovenien 28,5 % af stemmerne. Forhåndsfavoritten, Det Slovenske Demokratiske Parti (SDS), vandt 26 % af stemmerne.

Det hidtidige regeringsparti Socialdemokraterne (SD) fik blot 10,5 % af stemmerne, mod 30 % ved sidste valg. Gregor Virants Borgerliste (LGV) fik 8 %, Det Demokratiske Slovenske Pensionistparti 7 %, Det Slovenske Folkeparti 7 % og partiet Nyt Slovenien5 % af stemmerne.

Med blot en tredjedel af stemmerne er Et Positivt Slovenien afhængigt af koalitionspartnere.

Mistillidsvotum udløste lynvalg
Lynvalget blev udløst den 20. september af en tabt mistillidsafstemning til den siddende socialdemokratiske regering under Borut Pahor.

Mistillidsvotummet faldt i processen omkring mindretalsregeringens ratificering af den Europæiske Finansielle Stabilitetsfacilitet, EFSF.

The Slovenia Times, 4/12

Euronews, 5/12

EUobserver, 5/12

Læs også: Slovensk regeringsfald forværrer redningspakke-panik

Af MBL