UDVIDELSE | Kilder i Bruxelles afslører, at Serbien ikke vil få kandidatstatus ved topmødet den 9. december. EU, med Tysklands kansler Angela Merkel i spidsen, mener tilsyneladende ikke, at Serbien har gjort nok for at løse problemerne i Nordkosovo.

Serbien ser ikke ud til at kunne få status af kandidat til medlemskab af den Europæiske Union den 9.december, som håbet. I stedet kan landet håbe på at få kandidatstatus ”i foråret 2012”. Denne besked blev overdraget til Serbiens vicepremierminister, Bozidar Djelic i mandags og overbringes til offentligheden af netavisen ”E-novine”, der ifølge avisen selv har kilder tæt på forhandlingsprocessen.

Beslutningen om at udskyde tildeling af kandidatstatus til Serbien synes, ifølge E-novine, at være truffet enstemmigt, men det er især Tyskland, der har presset på for denne udgang. Tyskland har, siden kansler Merkels besøg i Beograd i august, sendt signaler om, at Serbien ikke gør nok for at dæmpe gemytterne i det nordlige Kosovo, der i samme periode har været plaget af voldsomme uroligheder. Tyskland mener, at Serbien har oprettet illegale parallelle institutioner i Nordkosovo, der udover at bedrive kriminalitet også skal forhindre Kosovos regering i at overtage kontrollen med området.

Den serbiske præsident Boris Tadic har ellers forsikret kansler Merkel om, at hans regering intet har med urolighederne at gøre, og at han har gjort, hvad han kunne for at berolige situationen. Denne holdning deles tilsyneladende ikke af Tyskland, der nu har fået resten af EU med på at lægge pres på Serbien ved at holde igen med tildeling af kandidatstatus indtil forhandlinger mellem Pristina og Beograd er kommet ordentlig i gang.

E-novine 29/11

Læse også: Blodige sammenstød på grænsen til Kosovo

Af ID