OPPOSITION | Den hviderussiske menneskerettighedsaktivist Ales Bialiatski, der for nylig modtog Politikens frihedspris for sit arbejde i organisationen Viasna (forår) er blevet fundet skyldig i skatteunddragelse og idømt 4 ½ års fængsel.

Bialiatskis kone Natalia Pintjuk fortalte journalister at dommen var ”forudsigelig” og at de under Viasnas arbejde hele tiden har vidst, at fængsling kunne blive resultatet.

Skatteanklagen stammer fra Bialiatskis brug af egne bankkonti i udlandet til at kanalisere internationale donormidler til Viasna, penge som ifølge anklageren burde have være rapporteret til de hviderussiske myndigheder. Siden præsidentvalget i december 2010 har stemningen i Hviderusland været anspændt og myndighederne har skuet op for kontrollen med civilsamfundets organisationer.

Radio Free Europe/RFERL, 27/11

Af PZS