DIALOG | Forhandlere fra Beograd og Pristina genoptog i denne uge de EU-sponsorerede forhandlinger i Bruxelles efter flere måneders boykot fra begge sider.

Genoptagelsen af forhandlingerne er et vigtigt skridt i forsøget på at skabe et normaliseret forhold mellem Serbien og dets tidligere autonome provins. Den strukturerede dialog er samtidig et afgørende element i Serbiens forhandlinger med EU om et fremtidigt medlemskab.

Ved mødet, der foregik mandag og tirsdag (21-22/11), blev partnerne enige om en aftale, hvor Kosovo og Serbien i fremtiden vil anerkende hinandens universitetsdiplomer. Dette er et stort symbolsk skridt, og vil især få betydning for de mange etniske albanere bosiddende i Serbien, der har universitetsgrader fra uddannelsesinstitutioner i Kosovo.

De løbende forhandlinger mellem Kosovo og Serbien har været sat på standby siden i sommers, hvor myndigheder i Pristina forsøgte at overtage kontrollen over grænseovergangene mellem det serbisk kontrollerede Nordkosovo og Serbien. Efter en periode med eskalerende voldelige sammenstød mellem kosovoserbere og kosovoalbanske politistyrker, overtog NATOs KFOR-styrker midlertidigt kontrollen over grænseovergangene.

Parterne nåede ikke frem til en permanent løsning på grænsespørgsmålet ved mandagens forhandlinger i Bruxelles. Næste forhandlingsrunde skal efter planen finde sted i slutningen af november.

Balkan Insight 22/11

B92 22/11

Af AHB