DEMONSTRATIONER | 17. novembers demonstrationer i Athen og Thessaloniki blev i år forstærket af en frustreret græsk befolkning, i et forsøg på at lægge pres på den nyvalgte premierminister Lucas Papademos.

Torsdagens demonstrationer til minde om den studerende, der i opstanden mod militærdiktaturet i 1973 mistede livet, blev brugt af befolkningen til at vise deres utilfredshed overfor den nye regering i Grækenland.

Mindedemonstrationerne er de første folkelige demonstrationer efter det græske parlament dagen før godkendte den nye teknokratiske regering under Papademos med et overvældende flertal på 255 for og 38 imod regeringen.

De godt 2000 fremmødte i Thessaloniki bakker op om demonstrationernes oprindelige formål samtidig med, at dagen bliver brugt til at få afløb for den utilfredshed der gennemsyrer store dele af den græske befolkning. Den massive opbakning til dagens demonstrationer bar præg af store forventninger til den nyvalgte premierminister Papademos, der en uge efter overtagelsen af premierministerposten ifølge analyser har to tredjedele af befolkningens opbakning.

”Vi giver Papademos tid, men han har lovet ikke at tage flere skridt, der øger byrden for de samme mennesker. Jeg vil se om regeringen rent faktisk kan overholde deres løfter,” siger den 23 årige jurist Maria Paraskevopoulou til nyhedsbureauet Reuters.

Studenteropstanden i 1973, anført af studerende fra Polytexneio (Det tekniske universitet i Athen), markerede starten på en række begivenheder, der resulterede i afskaffelsen af militærdiktaturet (1967-1974) og sikrede genindførelsen af demokratiet.

Reuters 15/11

Ekathimerini.com 17/11

BBC 17/11

Julie Anna Eskesen er historiestuderende ved Københavns Universitet, og er i øjeblikket bosiddende i Thessaloniki, hvor hun tidligere har studeret ved Aristoteles Universitetet.

Af Julie Anna Eskesen