VALG | Ingen af kandidaterne ved søndagens (13. november) præsidentvalg i den lille udbryderrepublik fik stemmer nok til at overtage præsidentposten. Anden valgrunde forventes afholdt den 27. november.

Ud af de i alt 11 opstillede kandidater ved det første præsidentvalg siden Rusland anerkendte Sydossetiens løsrivelse fra Georgien i 2008, fik ministeren for nødsituationer Anatoly Bibilov og tidligere uddannelsesminister Alla Dzhioyeva hver 25 pct. af stemmerne, og skal dermed ud i en anden valgrunde. Ifølge lokale myndigheder var stemmedeltagelsen på 66 pct.

Den kommende præsident skal erstatte den nuværende præsident Eduard Kokojty, der har siddet på posten siden 2001.

Søndagens valgresultat er blevet kritiseret skarpt i Georgien, USA og EU, hvor den udenrigspolitiske koordinator, Catherine Ashton, i en udtalelse minder om, at EU ikke anerkender Sydossetiens selvstændighed.

Sydossetien har de facto været uden for Georgiens kontrol siden Sovjetunionens opløsning. Områdets 30.000 indbyggere erklærede sig formelt for selvstændige efter den russisk-georgiske konflikt i august 2008.

Foruden Rusland anerkender kun Venezuela, Nicaragua og den lille østat Nauru Sydossetiens uafhængighed.

Radio Free Europe 14/11

EUactiv 14/11

Af AHB