HOOLIGANISME | Den 11. november skulle have været dagen, hvor polakkerne fejrede 93-års-dagen for Polens uafhængighed. I stedet endte det med, at optøjer i den polske hovedstad løb med størstedelen af opmærksomheden.

Politi og myndigheder var forberedt. Der var blevet annonceret en række demonstrationer i Warszawa i anledning af Uafhængighedsdagen, og de to største – der blev dækket tæt i medierne i dagene op til den 11. november – havde potentiale til at udvikle sig i meget uheldig retning, hvorfor politiet da også var mødt talstærkt op med forstærkninger fra hele Polen.

På den yderste højrefløj var flere højreradikale, nationalistiske grupperinger – bl.a. Den National-Radikale Lejr, Alpolsk Ungdom og fodboldhooligans – gået sammen om at arrangere en såkaldt Uafhængighedsmarch. Kl. 15 gik deres demonstration i gang på Forfatningspladsen med nationalistiske bannere, polske flag og religiøse symboler.

Demonstrationen udviklede sig hurtigt til gadekampe dels mod politiet, og dels mod en moddemonstration under navnet Kulørt Uafhængighed, som var arrangeret af den såkaldte 11.-november-koalition med det venstreorienterede tidsskrift Krytyka Polityczna i spidsen. Kulørt Afhængighed havde det som sit erklærede mål at stoppe den højreradikale Uafhængighedsmarch, som de så som et udtryk for neofascisme. Blandt deltagerne var også venstreradikale og anarkistiske grupperinger.

Mange sårede og over 200 anholdte
Det lykkedes i høj grad politiet af få skærmet de to demonstrationer af fra hinanden, men kampene mellem politiet og den højreradikale demonstration varede i et par timer, alt imens de gader, demonstranterne bevægede sig igennem, gjaldede af lyden fra kanonslag, og en tæt tåge af røg og tåregas indhyllede politi og demonstranter.

Omkring 29 personer endte på hospitalet, 40 politifolk blev såret, flere politivogne blev smadret, og et køretøj fra den polske tv-station TVN blev brændt af. Mere end 200 personer blev anholdt. Dagen derpå kunne politiet oplyse,  at ca. halvdelen af de anholdte var udlændinge – heriblandt 92 tyskere og en enkelt dansker.

Også for venstrefløjens moddemonstrations vedkommende var der blevet “importeret” demonstranter i form af anarkister fra Polens nabolande. Både præsident Komorowski og premierminister Tusk har været ude med kraftige fordømmelser af urolighederne. Tusk advarede mod at se dagens begivenheder som en kamp mellem højre- og venstrefløjen, og opfordrede i stedet til blot at se gerningsmændene som regulære bøller.

93-året fejret med præsidenttale og 10-km-løb
Heldigvis fandt der også andre og mere fredelige arrangementer sted som markeringen af den polske Uafhængighedsdag. På Pilsudskipladsen foran Den Ukendte Soldats Grav holdt præsident Komorowski tale. Til stede ved ceremonien var også Litauens præsident Dalia Grybauskaite, premierminister Tusk og Sejmformand Ewa Kopacz.

I den mere sportslige afdeling blev der for 13. gang afholdt det traditionsrige Uafhængighedsløb, hvor 7500 løbere præcis kl. 11.11 begav sig ud på et 10-km-løb op og ned ad Johannes Paul 2.-Alléen – en af Warszawas hovedfærdselsårer.

Uafhængighedsdagen fejres hvert år den 11. november i Polen. Dagen er en markering af Polens tilbagevenden som selvstændig stat på det europæiske landkort den 11. november 1918 efter 123 år under russisk, tysk og østrig-ungarsk herredømme.

Gazeta Wyborcza om urolighederne (med billeder og video), 12/11

Af Jacob Lolck