MÅNEDSOVERSIGT | Få et hurtigt overblik over, hvad der er sket rundt om i Østeuropa i oktober måned. Vi har udarbejdet en overskuelig oversigt over hele regionen.

Modtag denne service i din indbakke. Skriv en mail til anders@magasinetroest.dk med dit navn og overskriften Tilbageblik.

 

CENTRALEUROPA:

UNGARN 3/10: En demonstration mod regeringen under Viktor Orban tiltrak 50.000 mennesker i Budapest. Fagforeningen spillede en stor rolle i demonstrationen. Presseurop.

POLEN 5/10: I den polske valgkamp kom statsministerkandidat Jaroslaw Kaczynski til at antyde, at nabokansler Angela Merkel ikke var kommet til magten på helt legal vis. Bemærkningen kostede ham dyrt i meningsmålingerne (og han tabte valget). Presseurop.

TJEKKIET 5/10: Det ekstreme højre har i det nordlige Tjekkiet gennemført adskillige marcher rettet mod roma-mindretallet. Stemningen er ond og skrøbelig. Presseurop.

POLEN 9/10: Det lykkedes søndag 9/10/11 for første gang siden selvstændigheden i 1989 en polsk regering at blive genvalgt. Parlamentsvalg i Polen. Det polske parlamentsvalg: en stilfærdig revolution. Analyse: Presseurop. Pressegennemgang: Presseurop. Uffe Ellemann, blogkommentar: Berlingske. Presseoverblik: Eurotopics.

SLOVAKIET 11-12/10: Regeringen faldt 11/10 fra hinanden, da en koalitionspartner stemte nej til udvidelse af EU-krisefonden EFSF. 12/10 kom en aftale på plads med den nuværende opposition om støtte til krisefonden og om valg den 10. marts. Slovakisk regering i opløsning over EU’s redningspakke. Kommentar: Presseurop.Analyse: Economist. Analyse: Centre for Eastern Studies. Presseoverblik: Eurotopics.

POLEN 15/10: Imens ‘Occupy Wall Street’-bevægelsen har godt fat i indignerede unge verden over, protesterer næsten ingen i Polen over de lave lønninger og den høje ungdomsarbejdsløshed. Hvor blev protesten af? Thenews.pl

POLEN 17/10: To millioner polakker lever stadig under fattigdomsgrænsen. Thenews.pl

POLEN 18/10: Palikot-bevægelsens store succes ved valget 9. oktober introducerer helt nye diskussioner i det polske politiske liv: om homoseksualitet, religionens rolle og marihuana. Presseurop.

UNGARN 23/10: Søndag den 23. oktober protesterede titusindvis mod den ungarske regering under sloganet ‘en million for pressefrihed’. Anti-regeringsprotester i Ungarn.

POLEN 24-26/10: I dagene fra 24.-26. oktober var G’dansk vært for Baltic Development Forums 13. topmøde. Samme tid afholdt Europa-Kommissionen forum viet til EU-strategien for Østersøområdet. Østersøtopmøde i Gdansk.

SLOVAKIET 26/10: På EU-topmødet den 26. november forhandlede den afgående slovakiske statsminister Iveta Radičová en undtagelse igennem for tjekkerne, der således slipper for at indbetale Slovakiets andel af ekstrabetalingen til EU’s krisefond. Presseurop.

TJEKKIET 28/10: Uenighed blandt ledende partier i Tjekkiet om kommende Euro-afstemning. EUobserver.

POLEN, interview: rØST bringer i samarbejde med Svenska Dagbladet Claes Arvidssons interview med tidligere leder af Solidaritet og tidligere præsident Lech Walesa. Det vrimler ikke med historiske helte.

TJEKKIET, interview: Kristian Foss Brandt har interviewet Lenka Felcmanová, der som 49 andre er trådt ud af en ekspertgruppe i protest over regeringens katastrofale håndtering af romaproblematikkerne i særdeleshed. Handlingsplanen som forsvandt.

POLEN, udgivelse: To redaktører fra Magasinet rØST stod bag EU-magasinet NOTATs udgivelse af oktober-temanummeret om Polen, ’Polen mellem vækst og velfærd’. Læs hele nummeret her: NOTAT.


ØSTEUROPA:

ESTLAND 2/10: I avisen Postimees offentliggøres det, at flere og flere russere køber bolig i Estland. Ved de estiske migrationsmyndigheder holder man øje med udviklingen, da man frygter, at flere russere vil ansøge om visum til Schengen. Boligkøb er vejen ind i Schengen

RUSLAND 3/10: Putin frisker sit parti op med nye, unge kræfter. En af dem er den unge aktivist Aljona Arsjinova, som allerede er blevet døbt “moderniseringssoldaten”. Spiegel.

LITAUEN, KALININGRAD 4/10: Rusland og Litauen beslutter at bygge en bro mellem enklaven Kaliningrad og Litauen. Ved samme lejlighed aftaltes det, at visumreglerne for de lokale i området skal revideres for at lette samhandel og sameksistens. Rusland og Litauen bygger bro.

ESTLAND 13/10: 22.000 estere bor officielt i Finland, men selvom den estiske økonomi boomer, så har hver anden ikke planer om at flytte tilbage. Hvorfor blive i Estland?

KØBENHAVN 22/10: Magasinet rØST afholdte i samarbejde med ToRS-instituttet ved Københavns Universitet, Dansk Magisterforening og Oplysningsforbundet DEO et dagsseminar om Fjodor Dostojevskij. Se billeder fra dagen her: Igen fulgt hus til Dostojevskij.

25/10 LETLAND: Letlands nye trepartisregering med Valdis Dombrovskis i spidsen blev godkendt i Saeimaen. Dette er enden på mere end en måneds forhandlinger ovenpå valget d. 17. september. Nu står den nye regering overfor betydelige udfordringer, når de skal stabilisere landet. Letlands parlament godkender ny regering. Besværlige regeringsforhandlinger i Letland.

LETLAND 27/10: I Riga har den unge generation muligheden for at ændre på Letlands fremtid, men spørgsmålet for mange er om de skal rejse eller blive. Reportage på Magasinet rØST: Lyset er stadig tændt i Letland.

UKRAINE, oktober: Gennem hele oktober har Magasinet rØST stillet skarpt på sagen mod den tidligere premierminister, Julia Timosjenko, der endte med at blive dømt for embedsmisbrug. Timosjenko idømmes 7 års fængsel. Janukovitj’ hævntogt. Fortidens spøgelser indhenter Julia Timosjenko. Kommentar på rØST af Hanne Severinsen: Det er farligt at være eks-minister i Ukraine.

SYDØSTEUROPA:

ARMENIEN 9/10: Efter otte dages belejring af Frihedspladsen i det centrale Jerevan, valgte oppositionen at afblæse videre demonstrationer, med henvisning til at deres krav var blevet hørt. Oppositionens hovedkrav om udskrivelse af parlamentsvalg er dog ikke blevet efterkommet. Demonstrationer stopper i Jerevan.

SERBIEN, MONTENEGRO 13/10: Udvidelseskommissær Stefan Füle gav stor ros til Serbien og Montenegro, da han præsenterede Europa-Kommissionen årlige statusrapport om den politiske udvikling på Balkan. Kommissionen anbefalede at give Serbien kandidatstatus og at fortsætte forhandlingerne med Montenegro. Kommissionsrapport vil anbefale serbisk kandidatstatus. Balkan Insight.

MONTENEGRO 15/10: I en analyse over den politiske situation i Montenegro, fortæller Ismar Dedovic her om vejen mod EU, om hvordan befolkningen er delt i spørgsmålet om den stadige distancering til nabolandet Serbien. Valglove, sprog og identitet i Montenegro.

SERBIEN 20/10: Spørgsmålet om Kosovo bremser for al politisk udvikling i Serbien og bliver kynisk udnyttet af magthaverne i landet til at fastholde deres position. Det skriver historieprofessor Dubravka Stojakovic i denne kommentar. Om Kosovo, hindbær og homoparaden.

KROATIEN 22/10: Jugoslavien bliver holdt kunstigt i live i Kroatien med det ene formål at have et skræmmebillede at læne sig op af. Og det umuliggør enhver seriøs debat om både Kroatiens fortid og fremtid, skriver den kroatiske journalist Viktor Ivancic i denne kommentar. Det jugoslaviske spøgelse.´

BULGARIEN 23/10: Bulgarien afholdte søndag den 23/10 både præsident- og borgmestervalg. Ingen af præsidentkandidaterne opnåede de nødvendige 50 pct. og måtte derfor ud i en anden valgrunde. I Sofia, samt i de fleste større byer, opnåede regeringspartiet GERB’s kandidater borgmesterposter. Bulgarsk præsidentvalg leder til anden valgrunde. Sofias borgmester genvalgt.

BOSNIEN 28/10: Den 23 årige Mevlid Jasarevic fra den muslimskdominerede serbiske by Novi Pazar angreb den amerikanske ambassade i Sarajevo med et automatvåben og sårede én, før han blev stoppet af ambassadens sikkerhedsvagter. Angrebet er blevet fordømt af politikere og religiøse myndigheder i hele Bosnien og Serbien. Balkan Insight. Balkan Insight.

BULGARIEN 30/10: I det bulgarske præsidentvalgs anden valgrunde lykkedes det kandidaten Rosen Plevneliev at sikre sig 53 pct. af stemmerne, og kan derfor overtage præsidentposten til januar. Plevneliev er fra centrum-højrepartiet GERB, hvorfra premierminister Bojko Borisov kommer fra. Det har givet frygt for en centralisering af magten i Bulgarien. GERB vinder bulgarsk valg. Frygt for centralisering i Bulgarien.

MAKEDONIEN, GRÆKENLAND, oktober: Magasinet rØST’s klummeskribenter Zeb Meier Watz og Peter von Kohl kommenterer ”navnestriden” mellem Makedonien og Grækenland i forhold til EU. En gordisk knude. Fyr op under FYROM.

ANMELDELSER:

BOGANMELDELSE: Janina Katz’ tolvte digtudgivelse, ’Skrevet på polsk’, befinder Katz sig på tærskelen mellem en uforsonlig fortid og en tiltagende bevidsthed om dødens nærhed. Anmeldt af Brian Hjære Andersen. I stille dialog med døden.

– – – –

Af rØST