STORRUSLAND | Ruslands premierminister og efter alt at dømme kommende præsident, Vladimir Putin, har præsenteret sin vision for fremtidens internationale samarbejde i den postsovjetiske region.

I en artikel på forsiden af dagbladet ”Izvestija” opfordrede Putin i begyndelsen af oktober til skabelsen af en Eurasisk Union bestående af Rusland, Hviderusland og Kasakhstan, som en udbygning af den allerede eksisterende toldunion imellem de tre lande.

Toldunionen, der blev vedtaget i 2009, forventes at skabe et fungerende fællesmarked uden toldmure eller handelshindringer fra januar 2012 med 165 mio. potentielle forbrugere.

Ingen frihedskrav
Et sådant politisk samarbejde vil i modsætning til den Europæiske Union ikke komme til at stille krav til de politiske frihedsgrader i medlemslandene. Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko har siddet på magten siden 1994 og Kasakhstans præsident Nursultan Nazarbajev siden 1990. Putin ser ud til at gøre dem kunsten efter ved præsidentvalget i 2012, hvor han kan vende tilbage til præsidentposten efter fire års pause som premierminister.

Putin har forsat stærk opbakning i den russiske befolkning på omkring 70 %, men når ikke længere de stratosfæriske højder på 85 % fra 2008, og opbakningen til hans parti Forenet Rusland faldt hen over sommeren til under 40 %.

Analytikere har fremhævet, at udmeldingen fra Putin frem for alt er symbolsk. Den russiske udenrigspolitik har grundlæggende arbejdet imod re-integration af det postsovjetiske rum med Rusland som dirigent hele tiden. Så mere end en programerklæring skal artiklen præsentere Putin som en stærk udenrigspolitisk leder og tiltrække de russere, der er nostalgiske overfor Ruslands imperiale fortid og ønsker et stærkt Rusland i centrum for sin region.

Radio Free Europe/Radio Liberty, 4/10

Af PZS