VALG | Hvis centrum-højre partiet GERB’s præsidentkandidat Rosen Plevneliev vinder anden runde af valget, som afholdes i dag (30/10) vil partiet under ledelse af premierminister Bojko Borisov besidde alle vigtige politiske poster i landet, når socialisternes Georgi Parvanov forlader sit embede.

Ifølge adjunkt i statskundskab på Sofias Universitet Maria Pirgova vil dette være et alvorligt skridt væk for demokratiet. Ikke nok med at der har været tegn på valgsvindel og stemmemanipulation, men at alle vigtige institutioner styres af GERB, der har koncentreret magten tæt omkring Borisov, kan være farligt.

”Valget i 2011 er ikke demokratisk, og en stor mængde fakta taler for dette argument. Frygten i samfundet er nået himmelvide niveauer. Efter den første runde af valget, nægtede over 40% af vælgere at medvirke i exit polls pga frygt, hvilket ikke er sket siden demokratiet blev indført i Bulgarien i 1989,” udtaler Pirgova til nyhedstjenesten Novinite.com.

Hun betragter GERB som et udemokratisk populistisk parti og forklarer dets popularitet bl.a. med, at siden de kom til magten i 2009 har de fortsat valgkampen intensivt indtil præsidentvalget.

”En anden grund er, at den økonomiske magt i Bulgarien er bundet til dem, som besidder politisk magt. Der er monopoler i mange sektorer, især i medierne, og der er praktisk talt ingen frie medier i Bulgarien. Og de demokratiske valg er i stigende grad i hænderne på folk med lav uddannelse, der falder som let bytte for populister,” udtrykker Maria Pirgova.

Novinite 27/10

Novinite 28/10

 

Af KFH