ØSTPARTNERSKABER | I dagene fra den 24.-26. oktober var den polske østersøby Gdansk vært for Baltic Development Forums 13. topmøde. Det var samtidig anden gang, Europa-Kommissionen afholdt et forum viet til EU-strategien for Østersøområdet.

Der blev ved topmødet bl.a. diskuteret økonomisk vækst og konkurrenceevne, bioenergi, regional udvikling, forskning og innovation, Kaliningradregionen og mange andre emner relateret til samarbejde og udvikling inden for Østersøområdet. Med til topmødet var politikere, forskere, repræsentanter fra erhvervslivet og embedsmænd – i alt ca. 700 personer, der alle ser en interesse i at fremme udvikling og samarbejde i landene rundt om Østersøen. Til stede var også Johannes Hahn, EU-kommissær for regional udvikling.

På topmødet blev den årlige State of the Region-rapport præsenteret. Hovedkonklusionen var, at Østersøregionen foreløbig har klaret sig relativt godt igennem den økonomiske krise, og at de lande, der blev hårdt ramt i første omgang, er kommet sig forbløffende hurtigt.

Fra antikommunistiske demonstrationer til regionalt samarbejde
Baltic Development Forum har eksisteret siden 1999 som et samarbejde mellem de tre baltiske lande, de fem nordiske lande og de dele af Tyskland, Polen og Rusland, der ligger ud til Østersøen. Blandt medstifterne var Uffe Ellemann-Jensen, som stadig er formand. I den egenskab holdt han tale under middagen for topmødedeltagerne i de historiske omgivelser på skibsværftet i Gdansk.

Før topmødet udtalte Ellemann-Jensen sig meget positivt om valget af Gdansk som værtsby for det årlige Baltic Development Forum, idet Gdansk i flere perioder – på godt og ondt – har drevet historien fremad ikke bare i Østersøområdet, men i hele Europa. Det var fx i Gdansk, de første skud under Anden Verdenskrig blev løsnet, men også her, den antikommunistiske fagforening Solidaritet havde sit udspring i begyndelsen af 1980’erne.

I dag befinder Gdansk og Polen sig i en helt anden historisk situation, og under EU-formandskabet har fokus i høj grad ligget på at udbygge samarbejdet med naboerne både mod øst og vest. Derfor var EU-formandskabet en kærkommen lejlighed til at invitere Baltic Development Forum til Gdansk for på den måde at cementere billedet af Polen som en af hovedfortalerne for øget regionalt samarbejde både inden for og på tværs af EU’s grænser.

 

Hjemmeside for topmødet

Polennu.dk 24/10

Af Jacob Lolck