UDLÆNGSEL | Det er måske ikke euro-zonens største økonomi, men det er et af de lande med den højeste vækstrate og helt på toppen i Baltikum. Estland er på vej frem. Dog søger indbyggerne stadig mod nabolandet.

Krisen raser stadig i Estland, men udviklingen går hurtigt og i den rigtige retning. Imidlertid kan en ester – i følge Eesti Päevaleht (EP) – efter fem års arbejde i Finland optjene samme pensionsbeløb, som han eller hun kan arbejde sig op til på et helt liv i Estland. Så det kan betale sig for estere at arbejde i nabolandet Finland, selv for en kortere periode.

Af de hen ved 22.000 estere, der i dag officielt bor i Finland har ca. halvdelen ikke planer om at flytte tilbage til Estland. Dette skyldes til dels lønningerne, hvor den gennemsnitlige månedsløn er på 2.940€ i Finland. Med en sådan løn kan en ester på fem år opspare en pension, hvor den gennemsnitlige udbetaling er 280€ om måneden.

Estland og Finland har også længe været meget tætte. Estisk og finsk ligger tæt op af hinanden og flere estiske skoler tilbyder enten finsk eller svensk som tredjesprog – Finlands to officielle sprog.

Derfor er det så let for esterne at planlægge fremtiden i Finland. Hurtigfærgen Tallinn-Helsinki tillader samtidigt eventuelle pendlere at krydse den Finske Bugt på godt en time.

Eesti Päevaleht

Delfi.eehttp://rus.delfi.ee/daily/estonia/pyat-let-raboty-v-finlyandii-dadut-takuyu-zhe-pensiyu-kak-v-estonii-vsya-zhizn.d?id=59314178

Af LWP