PARLAMENTSVALG | Polen kan i dag, den 9. oktober, skrive historie, hvis det lykkes den siddende borgerligere regering at blive genvalgt til en anden periode, som den første siden murens fald. Og det tyder alt foreløbigt på.

Premierminister Donald Tusk og hans parti, det liberal-konservative Borgerplatformen (PO) står i følge én meningsmåling i går til at få cirka 32 procent af stemmerne. En nedgang på ti procent! Men dog nok til at blive siddende ved magten med støtte- eller koalitionspartier som eksempelvis Det Polske Bondeparti (PSL), som for nuværende agerer støtteparti.

Højre mod højre
Det største oppositionsparti, det nationalistisk-konservative Lov og Retfærdighed (PiS), der ledes af skingre Jaroslaw Kaczynski, står også til at gå lidt tilbage, fra 32 procent i 2007 til ca. 29 procent. Den Demokratiske Venstrealliance (SLD) – det største decideret venstreorienterede parti i Polen – står til at få ti procent af stemmerne.

Den høje spærregrænse på fem procent vil formodentlig også blive forceret af PSL med 8,5 procent og Palikot Bevægelsen (RP) med 6,9 procent af vælgerne. Meningsmålingerne i Polen giver dog traditionelt store udsving, og således også ved dette valg, hvor nogle meningsmålinger har vist en margen mellem de to hovedmodstandere PO og PiS på 14 procent.

Valget slutter i dag den 9. oktober kl. 20, og Magasinet rØST følger selvfølgelig op på valget med analyser og kommentarer.

Thenews.pl, 7/10

Polennu.dk, 8/10

Se Polennu.dk’s temaside om det polske valg her

Af MBL