SCHENGEN | Det estiske boligmarked vrimler med russere, der ikke har tænkt sig at flytte til Estland. De ønsker blot en bolig i et Schengen-land, som gør deres videre vej ind i resten af Schengen nemmere.

Avisen Postimees beskriver situationen i den lille landsby Voka, hvor flere ejendomme står halvtomme, fordi ejerne af lejlighederne er russere, der ikke har tænkt sig at flytte til byen, og som glemte at lukke vinduerne inden de rejste videre. Men af de mange russere, der køber bolig i Estland, tager nogle også boligen i brug. Flere af de nye boligejere er blevet tiltrukket af den rene estiske natur og muligheden for at bruge ferier og weekender ved havet. Især russerne fra Sankt Petersborg, der ligger godt 400 kilometer fra grænsen til Estland, benytter sig af muligheden for at købe ferieboliger i Estland og lade storbybørnene komme ud på landet.

At flere russere opkøber estiske lejligheder for at opnå visum til Schengen kan hverken af- eller bekræftes af de estiske myndigheder. Dog oplyses det til Postimees, at udenlandsk opkøb af ejendomme i Estland registreres i et register, som blandt andet kan bruges til verificering i forbindelse med visumansøgningen.

Men ejerskab af en lejlighed eller et hus i Estland er dog ikke nok til at få et visum til Schengen. Det hjælper kun, hvis ejeren i forvejen har pletfrie papirer i Schengen-området, og hvis han ofte kommer til Estland for at passe deres bolig. Hvis det opdages, at en udenlandsk opkøber misbruger systemet og køber en lejlighed på papiret alene, vil næste visumansøgning risikere at blive afvist. Ikke desto mindre bekymrer udviklingen Amtsborgmesteren for Ida-Virumaa, Riho Breivel, hvis område ligger op af den ruslandske grænse. Han frygter, at de nye russiske boligejere ikke vil betale deres vedligeholdelsesregninger, og at de nye boligejere vil forsvinde videre ind i Schengen.

Postimees

Af LWP