KONFLIKT | Tirsdag (27. september) blussede volden på ny ud mellem kosovo-serbere og NATO’s KFOR-styrker på grænsen til Serbien. Iagttagere vurderer, at det kan skade Serbien i forhandlingerne om at blive medlem af EU.

Flere hundrede kosovo-serbiske demonstranter var forsamlet, da NATO’s KFOR-soldater tirsdag forsøgte at demontere en barrikade ved grænseovergangen Jarinje mellem Kosovo og Serbien. Soldaterne blev mødt med stenkast og hjemmelavede rørbomber, og måtte affyre advarselsskud og tåregas, for at holde demonstranterne væk. 16 civile og fire soldater blev sårede.

Umiddelbart før aktionen fandt sted, forsøgte den serbiske præsident Boris Tadic at tale kosovo-serberne til besindighed, og bad dem forholde sig i ro. Senere har serbiske myndigheder dog anklaget KFOR-styrkerne for at gribe for hårdt ind overfor demonstranterne.

Som konsekvens af episoden, har regeringen i Serbien aflyst det kommende møde med repræsentanter fra Kosovo, i den EU-sponsorerede dialog mellem Pristina og Beograd.

Flere kommentatorer har påpeget, at episoden har skadet Serbien i optagelsesforhandlingerne med EU. Europa-Parlamentets rapportør i Serbien Jelko Kacin, og EU’s udenrigspolitiske koordinator Cathrine Ashton har begge opfordret Serbien til at komme tilbage til forhandlingsbordet hurtigst muligt.

Europa-Kommissionens næste tilstandsrapport om udviklingen i Serbien udkommer den 12. oktober.

EUobserver 28/9

Balkan Insight 29/9

B92 30/9

Af AHB