POLITIK | I går besluttede den russiske finansminister Alekseij Kudrin at trække sig fra sin post efter et sammenstød med præsident Medvedev. Dermed har Rusland mistet en af sine mest kompetente ministre. Samtidigt står det nu helt klart, hvem der bliver Ruslands næste præsident.

Elleve år nåede Alekseij Kudrin at sidde på posten som finansminister. Han er bredt anerkendt for at have stabiliseret den russiske økonomi efter den finansielle nedsmeltning i 2008. Blandt andet ved at have oprettet en stabilitetsfond på over 600 mia. dollars og ved at have brugt landets olieindtægter på at nedskrive udlandsgælden. Det kan derfor næppe undgås, at hans afgang skaber uro blandt udenlandske investorer, som Rusland ellers så gerne vil tiltrække.

Kudrin trækker sig efter et sammenstød med præsident Dimitrij Medvedev, der forleden uge pegede på hans forgænger i amtet, Vladimir Putin, som kandidat til præsidentvalget i marts 2012. Til gengæld skal Medvedev så overtage Putins ministerpræsidentpost.

Kudrin kritiserede i weekenden det planlagte jobbytte mellem sine to chefer på det kraftigste og gjorde det samtidigt klart, at han pga. “utallige uenigheder” med Medvedev på det økonomiske område ikke ville beholde sin post, hvis Medvedev skulle indtage Putins nuværende post. Medvedevs svar: Hvis du ikke er enig med præsidentens politik, som den bliver udført af regeringen, har du en mulighed – at trække dig tilbage. Og det gjorde Kudrin så.

Kun de færreste er i tvivl om, at Ruslands næste præsident hedder Vladimir Putin. Pga. en forfatningsændring vil den næste præsidentperiode vare 6 år. Da en russisk præsident maksimalt kan sidde to perioder i træk, skal Putin senest forlade posten i 2024. Til den tid vil han være 71 år.

Spiegel 26/9

Manager Magazin 25/9

Presseurop 26/9

Af JP