GRÆNSER | Torsdag (22/9) modsatte Holland og Finland sig Rumæniens og Bulgariens optagelse i Schengen-samarbejdet ved et EU-topmøde. Begrundelsen var, at der var fare for organiseret kriminalitet og korruption. Populisme, lyder det fra Europa-Parlamentet, der peger på parlamentarisk pres fra Frihedspartiet og Sande Finner.

Finland havde slet ingen årsag til at følge det hollandske veto, lyder det oven i købet fra en fremtrædende finsk politiker, ifølge bulgarske Novinite.

I Rumænien og Bulgarien er man uforstående over for blokaden, da de forhindringer for optagelse, som Tyskland og Frankrig påpegede tidligere på året, nu er forhandlet på plads i et kompromis med intrædelse i to faser. Frustrationen har oven i løbet udmøntet sig i en mindre handelskrig mellem Rumænien og Holland, hvor en mængde hollandske tulipanleverencer er blevet nægtet adgang ved Rumæniens grænse på grund af mistanke om en farlig bakterie.

Den polske indenrigsminister Jerzy Miller udtrykte stor forlegenhed på vegne af unionen.

”Vi lever i hårde tider, hårde også for EU. Sådanne øjeblikke kræver, at vi støtter hinanden. I dag,  manglede nogle modet til at sige, at vi ønsker at arbejde sammen og ikke hver for sig”, sagde han ifølge Euractiv.

I Rumænien og Bulgarien har man stor respekt for Polens diplomatiske håndtering af situationen – bl.a ved at udskyde beslutningen frem for at afholde en afstemning med et på forhånd givet resultat.

Novinite 23/9

Euractiv 22/9

 

Af KFH