TILNÆRMELSE | Anden Verdenskrig og evigt fjendskab er nok det, de fleste umiddelbart tænker på, hvis talen falder på polsk-tysk historie. En ny udstilling i Berlin håber imidlertid at gøre op med disse automatreaktioner.

Til stede ved åbningen den 21. september var den polske præsident Bronislaw Komorowski og den tyske forbundspræsident Christian Wulff. Gennem kunstværker, dokumenter, historiske genstande m.m. ønsker arrangørerne bag udstillingen at fremstille Tysklands og Polens 1000-årige fælles historie. Hovedfinansieringen er kommet fra kulturministerierne i de to lande. Der er tale om en af de største kulturelle begivenheder arrangeret af Polen under landets formandskab for EU i andet halvår af 2011.

Udstillingen fortæller bl.a. historierne om middelalderlige ægteskabsalliancer imellem tyske og polske kongeslægter, den tysk-polske astronom Nicolaus Kopernikus og slaget ved Grunwald, hvor polsk-litauiske styrker i 1410 besejrede den Tyske Orden. Arrangørerne har gjort en stor pointe ud af at understrege, at det tysk-polske forhold i størstedelen af de forgangne 1000 år har været fortrinligt.

Et vanskeligt forhold i stadig forbedring
Anden Verdenskrig med blitzkrieg, folkemord og totaludslettelsen af Warszawa har dog også fundet vej til udstillingen . Uden disse begivenheder ville fortællingen om det polsk-tyske forhold trods alt ikke være komplet.

Det lader sig nemlig ikke fornægte, at forholdet mellem de to lande mest af alt har været præget af konflikt i de seneste to århundreder – kulminerende under Anden Verdenskrig. Efter krigen blev der taget flere skridt i retning af forsoning, og efter kommunismens fald i 1989 har forholdet mellem Polen og Tyskland været et decideret venskabsforhold præget af fordragelighed og samarbejde. Med udstillingen håber arrangørerne at være med til at støtte opretholdelsen og videreudviklingen af dette historisk gode forhold.

Gazeta Wyborcza, 21/9

Udstillingens hjemmeside, engelsk

Af Jacob Lolck