EURO-URO | Den slovenske statsminister Borut Pahor og hans centrum-venstrefløjsregering tabte i tirsdags et mistillidsvotum i det slovenske parlament og skal nu gå af. Det lille eurolands ustabilitet komplicerer dermed Europas gældskrise yderligere.

Statsministeren og hans ministre vil fungere, indtil en forhandlingsleder, udpeget af præsident Danilo Turk, har samlet en ny regering. Lykkes dette ikke, kan der gå op til flere måneder, før Slovenien stabiliseres, da der så skal udskrives valg. Et valg kan ikke finde sted før sen-november eller december.

Bliver der valg i Slovenien, kan det betyde en alvorlig forsinkelse i den slovenske parlamentariske godkendelse af EU-redningspakken til gældsramte eurozone lande, den Europæiske Finansielle Stabilitets Facilitet (EFSF, European Financial Stability Facility), som skal ratificeres af alle 17 Eurolande for at kunne implementeres. Pahor har tidligere bedt parlamentet om at støtte hans minoritetsregering i stedet for at skulle ud i et tidligt valg midt i den europæiske økonomiske krise.

Slovenien, sammen med Finland, Holland, Østrig og Slovakiet, har ikke været sene til at kræve penge fra Grækenland som kaution for bidraget til det gældsramte land. Den nye statsminister, formentlig centrum-højrefløjsoppositionsleder og tidligere statsminiser statsminister Janez Jansa, har endvidere tidligere udtalt, at det ikke er fair med redningspakken til Grækenland, da den typiske græker tjener mere end en slovener.

Slovenien står midt i den værste recession i over femten år, og oveni har der været en serie af skandaler, som har givet et dårligt billede af mange af regeringens hovedfigurer. Blandt andet har oppositionen beskyldt Pahors regering for korruption og dårlig håndtering af landets økonomi. Mistillidsvotumet kommer således ikke som den store overraskelse.

Det sidste stykke tid har det ikke været let for Borut Pahors mindretalsregering. I foråret tabte han og hans regering en vigtig folkeafstemning om blandt andet at hæve den slovenske pensionsalder – og siden har koalitionspartnere forladt ham i parlamentet, hvilket har resulteret i et kabinet uden synderlig meget magt. Pahor er nu den tredje statsminister, som er blevet sat ud ved et mistillidsvotum, siden Sloveniens selvstændighed.

Den slovenske forskrækkelse kommer oveni problemer i Østrig, hvor parlamentets finanskomité har forsinket EU’s redningsplan, og Slovakiet, hvor et mindre parti i regeringskoalitionen har nægtet at underskrive redningspakken.

Slovenian Times, 21/9

EUobserver, 21/9

Huffington Post, 20/9

Læs også 

Krisehjælp til Grækenland sender rystelser gennem Slovakiet

Af Annika Maigaard Mogensen