KOMMENTAR | Ivan Kuzminovic, fra den serbiske afdeling af Helsinkikomiteen, skriver i denne kommentar om Angela Merkels besøg i Serbien i august. Han mener, at Serbien må vælge: Kosovo eller EU. De kan ikke få dem begge.

Artiklen er bragt i samarbejde med den serbiske avis Pescanik, og er oversat af Ismar Dedovic.

De mennesker som står for at lede et land bør være myndige, mentalt stabile, dygtige til arbejdet og, eventuelt, ansvarlige. De mennesker, der leder Serbien i dag er karakteriseret ved, at de blot er – en del – over 18 år gamle.

Den seneste i rækken af skændige løgne som vores politikere har serveret, er den om det forkætrede stempel som Kosovos toldmyndigheder har indført. Borko Stefanovic [Serbiens repræsentant i forhandlinger med Pristina, red.], Goran Bogdanovic [serbisk minister med ansvar for Kosovo, red.] og Oliver Ivanovic [statssekretær i det serbiske ministerium for Kosovo, red.] har i flere måneder nu fortalt os, at ”separatisterne” i Kosovo (den såkaldte ”midlertidige” regering i Pristina) har lavet et stempel, der skal bruges af deres toldmyndigheder, på hvilket der står ”Republikken Kosovo – Told”. Således svarede Oliver Ivanovic på et direkte spørgsmål om stemplet, at der på det stod ”Republikken Kosovo”.

Fejlagtig fremstilling af “stempel-sagen”
Sandheden er dog en helt anden. I de sidste 10 år har Kosovos toldmyndigheder haft et stempel på hvilket der stod UNMIK-Kosovo, hvilket Serbien accepterede da den var en neutral betegnelse for Kosovo og i overensstemmelse med den famøse Resolution 1244.

To år efter Kosovos uafhængighed kom så et nyt stempel. Serbien forbød prompte brugen af dette, hvilket har medført at varer fra Kosovo ikke længere kan køres ind i Serbien eller gennem Serbien til andre lande. Og denne tilstand har varet i flere måneder. Så besluttede den midlertidige regering i Pristina (som de Radikale ville sige det) at forbyde varer fra Serbien i Kosovo, hvilket kun kan kaldes for en legitim handling. Og på grund af hele denne farce, mister serbiske firmaer omkring en million euro dagligt. Samtidig har flere firmaer fra regionen – primært fra Kroatien – øget deres tilstedeværelse i Kosovo og vil hurtigt erstatte serbiske varer og firmaer.

Men lad os vende tilbage til stemplet. Disse blev ikke accepteret af Serbiens myndigheder fordi der, som Oliver Ivanovic så godt sagde det, stod ”Republikken Kosovo” på dem. Men på stemplet står der faktisk blot ”Kosovo – Told” (og det på serbisk, albansk og engelsk). Altså, ingen Republik, intet rigsvåben, ingen små billeder af Hashim Thaci eller Kosovos befrielseshærs akronymer.

Og Serbien blev endda i god tid oplyst af UNMIK-myndighederne, om at stemplet var i fuld overensstemmelse med resolution 1244, at det ikke tager stilling til Kosovos status (er ”status-neutralt”), og at Kosovos statssymboler ikke findes derpå. Serbien svarede aldrig på disse breve.

Angela Merkels indflydelse
Hvad skete der videre? Borko Stefanovic foreslog for et par dage siden, tilsyneladende fornuftigt, at man skulle indføre to stempler for varer fra Kosovo til Serbien. Det ene ville blive brugt af Kosovos toldmyndigheder og når varerne så kom ind i Serbien, skulle de serbiske toldere bruge det anden. Noget i den stil.

Men forslaget er problematisk af to grunde: For det første ville albanerne nok ikke gå med til denne løsning. Og for det andet fordi det er så tydeligt, at Borko Stefanovic med forslaget holder alle parter for nar. For Stefanovic foreslår vitterligt indførelsen af et ”status-neutralt” stempel fra Kosovos side – altså indførelsen af et stempel som allerede findes og som Serbien nægtede at anerkende for få måneder siden.

Vores regering har brugt 10 år på at nægte kosovo-albanerne retten til deres eget stempel, retten til deltagelse i internationale fora, retten til at Kosovos kommercielle fly kan bruge serbisk luftrum, retten til at bruge deres id-kort og nummerplader når de kørte ind i Serbien og selv retten til at få anerkendt deres uddannelse i Serbien.

Men snart kommer Angela Merkel til Serbien. Ansvarlig som hun er, bringer hun sit lands stempel med sig til Beograd og uden dette godkendende stempel er der ingen start på forhandlinger med EU. Besøget er tilrettelagt sådan, at hun først skal mødes med præsident Tadic til et lukket møde. Og allerede i september vil det blive klart om Serbien har fået Angelas godkendelse. Tiden til at blive et kandidatland er stadig mindre, den økonomiske krise stadig større og valget er lige om hjørnet.

Valget mellem Angelas stempel eller det Nordlige Kosovo – vi bestemmer selv!

© Pescanik og Magasinet rØST. Oversat fra serbisk af Ismar Dedovic.

Læs også: Merkel til Tadic: Opgiv Nordkosovo

Læs van Kuzminovic tidligere kommentarer på rØST:

Postkort fra Kosovo

Det gule hus for enden af vejen

Af Ivan Kuzminovic