POLITIK | Forleden uge var forretningsmanden, avisejeren og en af Putins få offentlige kritikere, Aleksander Lebedev, gæst i et talkshow. Det kom der ikke kun ord ud af

Engang var han KGB-agent og skulle overvåge britiske aviser. I dag er han forretningsmand og er medejer af blandt andet Gazprom og den pro-demokratiske avis, Novaja Gazeta. Forbes vurderer hans formue til at være 2,1 mia. dollars. Hans hjem i Moskva er udrustet med en en samling peniskogger fra Papa-Nyginea.

Normalt er Aleksander Lebedev kendt som en engelsk gentleman, men i et talkshow forleden uge lod han de gode manerer ligge og tog i stedet næverne i brug. Det gik ud over byggematadoren Sergeij Polonskij, der under angrebet væltede af sin stol. Bagefter sagde Lebedev, at Polonskij havde virket truende, og at han – altså Lebedev – blot havde neutraliseret ham. Talkshowet handlede i øvrigt om den globale finanskrise, som også Rusland er ramt af.

Siden den forhenværende Yukos-ejer, Mikhail Khodorkovskij, blev sat ud af spillet, er Lebedev den eneste oligark, der stadig offentligt tør kritisere Putin. Lebedev har udtalt, at antallet af uafhængige iværksættere falder hurtigere end antallet af den udrydningstruede sibirske tiger, som Putin synes at bekymre sig mere om. Han har også sagt, at giver man Putin tyve år mere, så har man et nyt Zimbabwe. Hårde ord fra en hårdtslående mand.

Spiegel 19/9

Novaja Gazeta

Af JP