OPTØJER | Voldelige modsætninger mellem romaer, etniske tjekker og politi i flere fattige byer i Tjekkiet truer med at sprede sig.

Gennem de seneste uger har Tjekkiet oplevet flere sammenstød mellem Romaer og etniske tjekker, demonstranter og politi, og forskellige variationer over konfrontationer mellem ovenstående grupper.

Det nordlige Bøhmen – Šluknov-området med byer som Nový Bor, Rumburk, Šluknov og Varnsdorf – hører til det fattigste område i Tjekkiet med høj arbejdsløshed, fattigdom, lav uddannelsesrate, ‘roma-ghettoer’ og økonomisk underudvikling. Området har landets dårligste jobudsigter.

Byerne så i forrige weekend store demonstrationer, organiseret af det ekstreme højre, med efterfølgende voldelige sammenstød med politiet ved især én af demonstrationerne.

Iagttagere frygter ‘London-tilstande’ og den borgerlige premierminister Petr Nečas har netop været på besøg i området og lover forøget politiindsats – uanset af prisen.

Ifølge netportalen aktualne.cz, udtaler Nečas, at urolighederne kan forklares med for gavmilde velfærdsydelser i området, gennem de seneste års regeringer. Den nuværende regerings nedskæringer fra 1. januar 2012 skulle således ifølge premierministeren kunne hjælpe til at løse problemerne i området.

Synspunktet uddybes dog ikke yderligere.

Aktualne.cz, 19/9

Aktualne.cz, 12/9

Aktualne.cz, 23/8

Af MBL