KRISE | Den slovakiske regering har ikke stemmer nok i parlamentet til at få vedtaget støtte til den EU-krisefond (EFSF), der skal hjælpe Grækenland ud af krisen. Det meddelte den slovakiske premierminister Iveta Radicová i går.

Den slovakiske regering kunne nemlig ikke finde opbakning blandt alle fire partier i den regerende koalition til at støtte EFSF.

Det er det liberale parti Frihed og Solidaritet (SaS, Sloboda en Solidarita) og en mindre koalitionspartner, der står i vejen for at støtte både krisefonden og dens nyeste efterfølger, den Europæiske Stabilitets Mekanisme (ESM).

Opfordrer Grækenland til konkurs
SaS er direkte imod at hjælpe Grækenland ud af krisen på nuværende tidspunkt og har opfordret til, at regeringen i Athen vælger at erklære sig bankerot ved at misligholde sine gældsposter. Det ser partiet som den eneste fornuftige løsning på euroområdets krise.

Uden opbakning fra SaS har den regerende koalition ikke de 76 stemmer, der er nødvendige for at godkende støtten til EFSF i det slovakiske parlament, der har 150 sæder.

Ingen hjælp fra oppositionen
Det største oppositionsparti SMER-SD er ikke imod EU-krisemekanismer, men mener, at koalitionen bør sikre det minimale antal stemmer, der er nødvendige for at passere forslagene i parlamentet.

I slutningen af ​​august besluttede koalitionspartierne ellers, at Slovakiet ville være det sidste land til at stemme på EFSF. Den ledende koalitions øvrige medlemmer havde håbet på at bruge denne forsinkelse til at overtale SaS til at støtte EU-redningsplanen.

Men SaS’ leder Richard Sulík fastholdt sin modstand. “Det [EFSF] er at blæse til flammerne med en ventilator,” sagde Sulík i et interview med EurActiv, Slovakiet om krisemekanismen.

Indenrigspolitisk eskalering
Spændingerne omkring krisemekanismen eskalerede for nyligt. I sidste uge havde Sulík og lederen af ​​det vigtigste koalitionsparti SDKU-DS, Mikuláš Dzurinda, en ophedet debat over emnet.

Uden at advare dets koalitionspartnere, lancerede SAS en kampagne mod EFSF ved at offentliggøre et dokument, der hedder “EFSF-Vejen til socialisme ‘, hvor partiets ledere argumenterer imod mekanismen.

Mange koalitionspartnere var skuffede over dette skridt. Lederen af ​​partiet KDH, den tidligere EU-Kommissær Ján Figel’ sagde, at SaS-kampagnen kan udløse regeringens fald.

International troværdighed på spil
Med henvisning til det faktum, at den slovakiske regering havde accepteret EFSF på EU-topmødet den 21. juli sagde Iveta Radičová: “Der er tre søjler af stabilitet i Slovakiet – reformer, statens budget og international troværdighed.”

Béla Bugár, lederen af ​​ partiet Most-HID, fremførte også, at det var regeringens ansvar at “sikre Slovakiets stabile position inden for EU”.

Euractiv, 14/9

Af Kristian Foss Brandt