FORSONING | Moldovas premierminister Vlad Filat og hans modpart Igor Smirnov fra den moldaviske udbryderrepublik Transdniestr afloldte lørdag (10/9) det første af en række møder, der skal hjælpe med at afslutte den 20 år gamle konflikt.

Ved mødet, der blev afholdt på tysk grund, talte de to regeringschefer om basale diplomatiske anliggender som transit og handel, men kom også til enighed om samarbejde mht. uddannelse og kriminalitetsbekæmpelse.

Moldovas Vlad Filat ser positivt på initiativet og håber på gradvis reintegration af landet.

Transdniestr, der har russisktalende flertal, har siden en konflikt efter Sovjets sammenbrud fungeret som de facto selvstændig stat med egen valuta, bureaukrati mv. efter sovjetisk forbillede. Moldovas regering har siden forgæves forsøgt at genintegrere landsdelen.

Parterne har ikke mødtes siden 2006.

Balkan insight 12/9

Tribuna (referat og video fra mødet) 10/9

Euractiv 8/9

Af KFH