NORMALISERING | Efter tre måneders boykot af parlamentet vendte Albaniens socialistiske parlamentsgruppe mandag tilbage til parlamentet. Dermed opgiver partiet sin protest mod de påståede uregelmæssigheder ved lokalvalget den 8. maj 2011.

Socialistpartiet ophørte med at deltage i de parlamentariske forsamlinger, da uenigheden om udfaldet af lokalvalget og kampen om borgmesterpladsen i Tirana tog til. Socialistpartiets formand Edi Rama tabte kampen med en margin på 93 stemmer ud af en kvart million efter en kontroversiel beslutning fra Albaniens Centrale Valgkommission (CRC) om, at omfatte en række misplacerede stemmer i den endelige optælling. En foreløbig optælling før revurderingen gav Rama en sejr med 10 stemmer foran Basha.

Efter beslutningen fra CRC forlod Socialistpartiet parlamentet og lancerede en række af protester mod det reagerende Det Demokratiske Parti. Efter to måneders juridisk tovtrækkeri afviste en appeldomstol dog den sidste af oppositionens appeller.

En albansk tænketank vurderer, at den politiske krise forringer Albaniens chance for at opnå kandidatstatus til EU. Albaniens ansøgning om kandidatstatus blev i oktober sidste år afvist, med begrundelse i blandt andet den utilstrækkelige politiske dialog.

Balkan Insight 5/9

Balkan Insight 8/9

Af AHP