MÅNEDSOVERSIGT | Få et hurtigt overblik over, hvad der er sket rundt om i Østeuropa i august måned. Vi har udarbejdet en overskuelig oversigt over hele regionen.

Modtag denne service i din indbakke. Skriv en mail til anders@magasinetroest.dk med dit navn og overskriften Tilbageblik.

 

CENTRALEUROPA:

UNGARN 3/8: Premierminister Viktor Orban udtalte, at han ville sagsøge hans forgængere for at have forøget landets gæld drastisk mellem 2002-2010. Udmeldingen medførte skarpe reaktioner i ungarsk og europæisk presse. Eurotopics.

POLEN 5/8: Andrzej Lepper, tidligere vicestatsminister og leder af det yderligtgående bondeparti Selvforsvar (Samoobrona) har begået selvmord. Polennu.dk

UNGARN 7/8: Imens andre har travlt med at lukke grænserne, tilbyder Ungarn statsborgerskab til alle, der kan bevise deres ungarske rødder, heriblandt ca. 150.000 ukrainske statsborgere. Magasinet rØST.

TJEKKIET 13/8: Politiet i Prag anslog, at op mod 5.000 deltog i Prag Pride, der forløb roligt med god beskyttelse fra politiet. Forud havde den været kritiseret af både Tjekkiets præsident og Prags ærkebiskop. Prags konservative borgmester fastholdt dog stædigt støtten. Magasinet rØST.

POLEN 15/8: Polen fejrede de Væbnede Styrkers Dag i mindet om forsvaret af Warszawa mod Den røde hær i 1920. Magasinet rØST.

TJEKKIET 17/8: Tjekkiet satser på atomenergi og kul fremfor vedvarende energi som hjørnesten i en ny energisikkerhedspolitik. Centre for Eastern Studies.

TJEKKIET, SLOVAKIET 21/8: 21. august var det 43 år siden, at sovjetisk kommanderede tropper marcherede ind i Prag, og dermed satte en stopper for tjekkernes eksperiment med ’kommunisme med et menneskeligt ansigt’. Presseurop.

UNGARN, SLOVAKIET 23/8: Et slovakisk parlamentsmedlem, fra det ungarske koalitionsparti, har – efter at have modtaget tilbuddet fra Ungarn om dobbelt statsborgerskab – nægtet at opgive sit slovakiske statsborgerskab, som en nylig slovakisk lovændring ellers kræver. Xpatloop.

SLOVAKIET 25/8: Standard & Poor’s roser Slovakiets stramme finanspolitik og opskrev forventningerne til landet. Det betyder meget for kreditværdigheden og glædede Statsminister Iveta Radičová. Magasinet rØST.

TJEKKIET 25/8: Standard & Poor’s forhøjer Tjekkiets kreditvurdering til stor glæde for premierminister Petr Nečas, der lovede at fortsætte en politik, der lever op til S&Ps anbefalinger. S&P har ændret system, så regeringers økonomiske og politiske dispositioner belønnes. Magasinet rØST.

POLEN 31/8: 31. august 2011 var det 31 år siden, at Lech Walesa og Solidarnosc opnåede den historiske aftale, der var starten på enden for kommunismen. Polennu.dk


ØSTEUROPA:

LITAUEN 5/8: Lukningen af atomkraftværket Ingnalina har gjort Litauen afhængigt af ustabile energileverancer fra Rusland. Læs Kasper Boutrup Christensens analyse af situationen. Magasinet rØST.

UKRAINE 5/8: Den tidligere premierminister og nuværende leder af oppositionen i Ukraine, Julia Timosjenko, bliver fængslet efter anklager om embedsmisbrug. Mange tolker fængslingen som politisk. The Economist. Information. Magasinet rØST.

RUSLAND 10/8: EU truer Rusland med diplomatiske sanktioner mod 60 navngivne embedsmænd ovenpå Ruslands manglende efterforskning af mordet på antikorruptions anklager Sergei Magnitsky. EUobserver.

LETLAND 17/8: I samarbejde med magasinet NOTAT bringer rØST den første i en række af artikler om Letland i kølvandet på den finansielle krise skrevet af Emil Fibiger Petersen. Magasinet rØST.

SOVJETUNIONEN 19/8: Den 19. august var det 20 år siden kupmagere forsøgte at tage magten i Moskva, hvilket førte til Gorbatjovs afgang og blev startskuddet til hele Sovjetunionens opløsning. BBC.

BALTIKUM 19/8: Samme dato markerer dermed også 20 året for Estland, Letland og Litauens uafhængighed fra Sovjetunionen og overgang til demokrati. Pressup.Magasinet rØST.

ABKHASIEN 26/8: I den lille georgiske udbryderrepublik Abkhasien blev Aleksander Zolotinskovitj formelt indsat som præsident efter republikkens tidligere præsident døde i maj. Magasinet rØST.

ESTLAND 29/8: Toomas Hendrik Ilves, Estlands nuværende præsident vinder overbevisende den første runde i Estlands præsidentvalg. Resultatet er ikke overraskende, eftersom hans støttepartier har flertal i Riigikogu, Estlands parlament, som også vælger præsidenten. Magasinet rØST.

SYDØSTEUROPA:

KOSOVO, SERBIEN, august: I juli opstod en bitter strid på grænsen mellem Kosovo og Serbien. Den politiske tilspidsede situation fortsatte ind i august. Læs de tre rØST-skribenter Jais Thomas Møller, Arben Deliu og Ismar Dedovic’s kommentarer til krisen. Magasinet rØST. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

CYPERN 5/8: Cyperns præsident Demetris Christofias udpeger en ny regering under ledelse af økonomen Kikis Kazamias. Den gamle regering trådte tilbage sidst i juli efter en stor eksplosion ødelagde landets største elværk og truede med at kaste landet ud i økonomisk krise. Euractiv.

KROATIEN 6/8: I Kroatien overvejes det at sammenkoble det kommende parlamentsvalg sammen med folkeafstemningen om landet optagelse i EU. Flere frygter at dette vil ødelægge en meningsfyldt debat om betydningen af Kroatiens optagelse i Unionen. Dennis Otte giver et overblik. Magasinet rØST.

BOSNIEN 10/8: Den bosniske video- og installationskunstner Maja Bajevic har netop været danmarksaktuel med udstilling på Møn. Tine Møller Sørensen har mødt hende til en snak om kunst og politik i Bosnien og i Europa. Magasinet rØST.

KOSOVO 16/8: Som en konsekvens af urolighederne ved grænsen mellem Kosovo og Serbien, arbejder diplomater i EU på en plan, der skal sikre serberne i det nordlige Kosovo en øget autonomi, afslører kilde. Magasinet rØST.

MAKEDONIEN 18/8: International Crisis Group advarer i en ny rapport om, at spændinger mellem etniske makedonere og albanere i landet stadig ulmer, 10 år efter den væbnede konflikt mellem parterne blev afsluttet. Magasinet rØST.

SERBIEN 19/8: Serbien er et mangesidet og alsidigt land. Det kan man forvisse sig om, hvis man prøver at rejse landet rundt som turist, som Tine Møller Sørensen har gjort. Magasinet rØST.

KOSOVO 22/8: Fire nye lande anerkendte i midten af august måned Kosovo som en suveræn stat. Dermed er antallet af lande, der anerkender Kosovos uafhængighed oppe på 81. Magasinet rØST.

RUMÆNIEN 23/8: Rumænsk avis hævder, at to ud af otte millioner modtagere af socialbidrag i Rumænien er bedragere. Arbejdsminister Laurentiu Lazaroiu giver borgmestre fra oppositionen skylden. Magasinet rØST.

SERBIEN, KOSOVO 23/8: På sin første rejse til Serbien fortalte den tyske kansler Angela Merkel den serbiske præsident Boris Tadic, at Serbien må opgive det nordlige Kosovo, hvis landet ønsker at komme med i EU. Magasinet rØST.

ANMELDELSER:

BOGANMELDELSE: Birgithe Kosović: Det dobbelte land. 264 sider. Gyldendal. Pris: 299 kr. Anmeldt af Brian Hjære Andersen

BOGANMELDELSE: Natalja Kljutsjarjova: Russland rundt på tredje klasse. 176 sider. Oversat fra russisk til norsk af Alf B. Glad. Cappelen Damm. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

– – – –

Af rØST