KREDITVURDERING | Tjekkiet fik sidste uge forhøjet deres kreditvurdering af Standard & Poor’s (S&P). S&P har nemlig ændret deres ratingpolitik, så den belønner regeringers økonomiske og politiske dispositioner.

Det udtalte bureauet i forbindelse med opgraderingen af Tjekkiets kreditvurdering til AA- på både langsigtede udenlandkse og indenlandske lån.

Tjekkiet i top
Tjekkiet har dermed modtaget det fjerde bedste stempel, som S&P uddeler, og landet ligger nu på højde med Kina, Taiwan, Estland og Saudi Arabien. Tyskland ligger i toppen med den højest opnåelige kreditværdighed AAA.

Den højere vurdering har indvirkning på den rente, som Tjekkiet skal betale for landets lån, fordi bedre kreditvurdering betyder bedre lånevilkår. Derfor udgør en bedre kreditvurdering fra S&P indirekte en millardforbedring af de tjekkiske statsfinanser.

Forventning fra S&P om yderligere reformer
Standard & Poor’s forventer dog på samme tid, at regeringen gennemfører de planlagte Pensions-, velfærds- og finansreformer, hvilket premierminister Petr Nečas har forsikret, at Tjekkiet nok skal.

“Ligesom ratings kan forbedres, kan de også blive værre,” har ministeren således advaret befolkningen.

Positive vurderinger på vej fra flere bureauer
Og der er sandsynligvis flere gode nyheder på vej. Både Moody’s og Fitch skulle således i følge rygter være på vej med gode karakterer til Tjekkiet, der allerede har den femtebedste rating hos disse bureauer sammen med Chile, Korea, Malta, Israel og Slovakiet.

Aktualne.cz, 26/8

Presseurop, 25/8

 

Læs også:

Standard & Poor’s roser Slovakiets nedskæringspolitik

“Vores Exodus – Jeres Exitus”

Største tjekkiske strejke siden fløjlsrevolutionen

 

 

Af MBL