KREDITVURDERING | Det internationale kreditvurderingsinstitut Standard & Poor’s (S&P) har opgraderet Slovakiet i deres vurdering af landet. De roser på samme tid regeringens stramme finanspolitik.

Udsigterne for Slovakiet er nu i følge S&P positive frem for stabile, og den slags udmeldinger tages meget seriøst i en tid, hvor troværdighed er vigtig, men kreditværdighed er alt. Bureauet bekræftede i samme ombæring Slovakiets langsigtede A+ kreditrating og dets kortsigtede A-1 kreditrating.

En anerkendelse af regeringens stramme politik
“Dette er en anerkendelse af, at regeringens ansvarlige politik har båret frugt,” udtalte Slovakiets borgerlige regeringsleder Iveta Radičová i forbindelse med vurderingen.

En udtalelse, som støttes af S&P, der i en udtalelse i forbindelse med vurderingen noterer sig at Radičovás regering lovede at bringe underskuddet ned under 3 % i 2013, da den erstattede Robert Ficos regering i 2010. Prognoserne for 2011 peger på et underskud på 4,9 %, en nedgang fra det tidligere gennemsnit på 8 % i de to forgående år. Og S&P regner med at regeringen vil nå dens mål via besparelser og mere beskatning.

Den slovakiske befolkning blandt eneste risici
S&P ser en lavere-endforudset økonomisk aktivitet som den største trussel mod afviklingen af gælden, sammen med politisk opposition imod nedskæringer og negative reaktioner fra befolkningen.

“Selvom der er en sandsynlighed for tidligt valg, er det vores forståelse at alle de største partier har i sinde at føre en stram finanspolitik. Enhver afvigelse kan afskrække udenlandske investorers tillid, hvilket er helt centralt for Slovakiets muligheder for at komme op på siden af de andre Euro-medlemmer,” udtaler S&P.

S&Ps konkrete ønsker/krav til Slovakiet
S&P siger endvidere, at Slovakiet står foran en opgradering i kreditværdighed, hvis regeringen reducerer “dets nuværende høje underskud på linje med vore forventninger, stabiliserer den offentlige gæld i forhold til BNP og fortsætter reformerne af arbejdsmarkedet og forretningsmiljøet.”

“Vi forudser, at disse skridt vil fremme en bæredygtig, stærk og ballanceret vækst, og dermed mindske indkomstgabet indenfor Slovakiet, såvel som mellem Slovakiet og de andre Euro-lande,” forklarer S&P.

Det slovakiske finansministerium bød S&Ps udtalelser velkomne og tilføjede, at finansministeriet er stålsat i forhold til fortsat at leve op til opgaven.

Slovakiet synes således at styre mod flere stramninger – og måske en bedre rating fra S&P.

The Slovak Spectator, 25/8/2011

Af MBL